U trendu

Instagram cenzurisao jednu od najvećih zvezda, širila lažne informacije o koroni

Instagram je cenzurisao američku pevačicu Madonu (61) zbog širenja lažnih informacija o navodnom leku za koronavirus nakon što je prenela delove videa koji je retvitovao i američki predsednik Donald Tramp, a koji je označen kao lažna vest.

U objavi pevačica, koju prati 15,4 miliona ljudi, tvrdi da je proverena vakcina na raspolaganju već mesecima, ali se drži u tajnosti “kako bi se bogati još više obogatili, a siromašni i bolesni bili još bolesniji”.

Toj je tvrdnji dodala je snimak američke doktorke Stele Imanuel koja hvali hidroksiklorokin kao čudesni lek za koronavirus.

Različiti delovi obraćanja dr. Imanuel brzo se šire internetom proteklih dana.

Delovanje hidroksiklorokina, leka protiv malarije, nije dokazano kao efikasno protiv COVID-19.

– Uklonili smo video zbog lažnih tvrdnji o lekovima i metodama prevencije korone – rekla je portparolka Fejsbuka u čijem je vlasništvu Instagram i dodatno pojasnila:

– Ljudi koji reaguju, komentarišu ili dele taj video dobiće poruke kojima ih se upućuje na verodostojne informacije o virusu.

Madonina objava obrisana je, ali snimci pokazuju da je Instagram zamutio kako bi bila nečitka uz komentar “lažne tvrdnje – proverili nezavisni analitičari činjenica” s linkom na stranicu koja ukazuje na netačnosti iznesene u videu.

– Niko ne mora da se razboli. Za virus postoji lek i zove se hidroksiklorokin – rekla je doktorka u snimku, stojeći na stepenicama američkog vrhovnog suda u Vašingtonu, okružena istomišljenicima iz redova lekara.

Imanuel lobira protiv nošenja maski i zabrana.

Madona je, inače, tokom proleća bila pozitivna na koronavirus, a u maju je objavila da se u potpunosti oporavila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.