Iran obeležio revoluciju iz 1979. paradom u vozilima

DUBAI – Iranci su danas obeležili godišnjicu islamske revolucije iz 1979. godine tako što su paradirali u vozilima kako bi se ispoštovale mere distanciranja zbog pademije, a prikazali su i svoje balističke rakete.

Iranska državna televizija prenosila je uživo snimke automobila, motorcikala i bicikala koji su se kretali ulicama desetina gradova i mesta gde obicno desetine hiljada ljudi maršira tokom obeležavanja godišnjice, preneo je AP.

Uprkos prelasku na motorizovanu formu parade, osećanja tokom ceremonije ostala su nepromenjena.

Učesnici su, naime, mahali iranskim zastavama i transparentima na kojima je pisalo „Smrt Americi“ i „Smrt Izraelu“ – što su bili zaštitni slogani revolucije koja je oborila šaha 1979. godine.

U onlajn govoru predsednik Irana Hasan Rohani je pokrenuo pitanje diplomatije u rešvanju ćorsokaka u koji je zapao nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015. godine.

„Onog trenutka kada ispoštuju svoje obaveze prema sporazumu, mi ćemo se pridržavati svojih obaveza … Jedini put je svetski sporazum sa Iranom“, rekao je Rohani.

Inače, Iran je najgore pogođena zemlja korona virusom na Bliskom istoku i ima gotovo 59.000 smrtnih slučajeva i preko milion i po zaraženih.

Vlasti su pokrenule vakcinaciju u utorak, a primarna grupa je osoblje na odeljenjima intezivne nege.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.