U trendu

Iran otvorio registraciju za kandidate na izborima

TEHERAN – Iran je danas otvorio registraciju za potencijalne kandidate na predsedničkim izborima u zemlji koji se održavaju sledećeg meseca.

Iranski predsednik Hasan Rohani ne može se ponovo kandidovati zbog ograničenja broja predsedničkih mandata, prenosi agencija AP, i dodaje da, iako su izbori za samo mesec dana, nijedan favorit se nije pojavio među kandidatima koji se pominju.

Takođe se čini da postoji malo interesovanje javnosti za izlazak na izbore, pošto su građani pogođeni sankcijama i pandemijom korona virusa.

Među kandidatima na izborima su desničari koji žele proširiti iranski nuklearni program i suprotstaviti se svetu, oni nešto umereniji koji su za status kvo i reformisti koji žele da promene teokratiju iznutra.

Već je nekoliko mogućih kandidata proisteklo iz moćne iranske Revolucionarne garde. Među njima su Mohsen Rezaei, bivši vrhovni komandant, zatim Hosein Dehghan, savetnik Hamneija, Rostam Gasemi, bivši ministar nafte i Mohamad Bager Kalibaf, predsednik iranskog parlamenta.

Pominju se i vođe Garde iz mlađe generacije, među kojima je 53-godišnji Saed Mohamad, koji je svojevremeno bio na čelu iranske građevinske kompanije Katam al-Anbija.

Među reformistima, međutim, još se nije pojavio jasan kandidat, iako pojedini spominju ministra spoljnih poslova Mohamada DŽavada Zarifa.

Čak i pre registracije, blokirana je kandidatura nekih kandidatima, jer se u odluci nadparlamentarnog tela Irana, Saveta čuvara, navodi da kandidat treba da bude stariji od 40 godina.

Time se zabranjuje kandidatura ministru telekomunikacija Mohamadu DŽavadu Azariju, koji je stekao popularnost među mladima.

Ko god pobedi na izborima 18. juna, preuzeće dužnost od Rohanija, čija su dva četvorogodišnja mandata započela iranskim postizanjem nuklearnog sporazuma sa zapadnim silama.

Njegovo vreme na toj funkciji sada se bliži kraju, u uslovima kada je nuklearni sporazum „razmontiran“ nakon što su se SAD jednostrano povukle iz njega pod administracijom predsednika Donalda Trampa 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.