U trendu

Iran povukao ambasadora iz Jemena zbog lečenja od kovid-19

TEHERAN – Iran je danas saopštio da povlači svog ambasadora u Jemenu zbog lečenja, pošto je zaražen korona virusom.

Ministarstvo spoljnih poslova je na svom sajtu objavilo da je ambasadoru Hasanu Irlu potrebna hitna medicinska pomoć nakon što je oboleo od kovid 19 pre nekoliko dana i da je na putu za Iran, prenosi AP.

Saopštenje je usledilo nakon što je Volstrit džurnal objavio u petak da je Irlo uklonjen zbog sukoba sa pobunjenicima Hutima, koje podržava Iran i pod čijom kontrolom je glavni grad Jemena, Sana.

U izveštaju američki list citira anonimne zvaničnike sa Bliskog istoka i Zapada koji su saopštili da Irlu nije pokazivao simptome kovid-19.

„Da bi Irlu bio prebačen na lečenje u našu zemlju, Ministarstvo spoljnih poslova je obavilo konsultacije sa nekim zemljama regiona kako bi se pripremilo za njegovo prebacivanje, koje je trenutno u toku“, saopštio je portparol iranskog Said Katibzadeh, prenosi Rojters.

Portparol Hutija Mohamed Abdulsalam je na Tviteru potvrdio da je iransko-saudijskim sporazumom, postignutim kroz kontakte sa Irakom, iranski ambasador u Sani prebačen u irački avion zbog svog zdravstvenog stanja.

Jemen je zahvaćen građanskim ratom od 2014, kada su Huti zauzeli glavni grad Sanu i veći deo severa zemlje, primoravši međunarodno priznatu vladu da pobegne na jug, a zatim u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla je u rat u martu 2015, uz podršku SAD kako bi pokušala da vrati vladu na vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.