Iran poziva na globalnu solidarnost zbog korone, narod trpi

BEOGRAD – Koronavirus je veliki međunarodni problem bez presedana koji zahteva neposrednu saradnju i solidarnost celokupne međunarodne zajednice, bez uplitanja politike, saopšteno je danas iz ambasade Irana u Beogradu.

U saopštenju se ističe da se Iran suočava sa velikim izazovima u borbi protiv epidemije, a da iranski narod trpi „…nepodnošljiv bol i užasne posledice zbog nehumanih, unilateralnih sankcija SAD“.

U saopštenju se kaže da je Vašington pokrenuo kampanju „…maksimalnog pritiska protiv iranskog naroda i insistira da se taj pritisak dodatno pojačava“, što ima ozbiljne, negativne posledice u jeku globalne krize koju je izazvalo širenje koronavirusa.

U saopštenju se konstatuje da je sa humanitarnog stanovišta, reč o nesumnjivom i očiglednom kršenju međunarodnih zakona, elementarnih ljudskih prava i prava na medicinsku pomoć koje sprovode SAD.

„Američka vlada nastavlja aktivno da koristi sankcije kao način da naškodi zdravlju Iranaca iako je Vašington deklarativno tvrdio da hrana i lekovi ne podležu sankcijama“, ističe se u saopštenju iranske ambasade u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.