Išli u Tursku na transplantaciju kose, vratili se bolesni

ESKTREMADURA – Španske vlasti na jugozapadu zemlje istražuju kako je došlo do novog žarišta korona virusa, koji je izbio kada je frizer i njegovih 17 mušterija testirano pozitivno na kovid 19, nakon odlaska u Tursku na transplantaciju kose.

Frizer Manuel Parada (36), iz gradića Kalamonte, je organizovao trodnevni put u decembru u Tursku, međutim, 29 osoba u regiji Ekstramadura je u četvrtak saznalo da ima korona virus, uključujući i berberina kao i 14 putnika, a vlasti su identifikovale 250 bliskih kontakata zraženih osoba, preneo je Gardijan.

Osnovna škola u gradu, koju pohađa više od 500 đaka, je zatvorena nakon što je otkriven veliki broj slučajeva u porodicama učenika.

Vlasti još pokušavaju da utvrde izvor zaraze, ali se sumnja da je to vozač koji je vozio ljude sa madridskog aerdroma po povratku iz Turske.

Vozač je pre 10 dana saznao da ima virus, a putnici koji su se vratili iz Turske nisu bili svesni da su bili sa zaraženim i nedelju dana su živeli normalnim životom.

„Situacija nije dobra za naš grad, ali moramo da se izborimo sa time“, rekla je Magdalena Karmona, gradonačelnica Kalamontea.

Frizer kaže da su on i putnici poštovali sve propisane mere, dodavši da je malo verovatno da su koronu pokupili u Turskoj, jer su sigurnosne provere bile vrlo rigorozne.

„Nismo putovali u Tursku na izlet. Bio je to medicinski put, koji je odobilo ministarstvo spoljnih poslova. Da nam nisu odobrili, izabraili bismo drugi termin da odemo tamo“, rekao je Parada za novinu El Espanjol.

Frizer je dodao da su on i njegove mušterije pune gneva zbog nekih komentara na društvenim mrežama, u kojima se navodi da su „ilegalne žurke takođe leglo zaraze“.

„Nemam Fejsbuk, ali su mi kolege rekle da na nas svaljuju krivicu i prave maliciozne komentare na naš račun. Lako je kritikovati kada niste upućeni u stvar. Nadamo se da će se sve vratiti u normalu vrlo brzo i da „ljudima neće otpasti kosa od stresa.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.