U trendu

Isplaćen drugi minimalac pomoći za turizam i ugostiteljstvo

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je izvršena druga isplata subvencija u 2021. godini za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom korona virusa.

„Isplatom minimalca u julu i avgustu nastojali smo da zadržimo zaposlene u turizmu, čije nam je znanje i iskustvo preko potrebno u narednom periodu oporavka ovog sektora“, navela je Matić u pisanoj izjavi.

Za meru podrške ugostiteljsko-turističkom sektoru, danas je isplaćeno oko 2,045 milijarde dinara za 12.153 privredna subjekta, koji zapošljavaju 65.759 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca.

Sredstva u okviru ove mere pomoći dodeljena su u periodu od dva uzastopna meseca (jul i avgust), za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara.

Privredni subjekt isplaćena sredstva može iskoristi do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Srbije.

Matić je istakla i da su podaci o oporavku turizma u Srbiji ohrabrujući – sa 4,6 miliona noćenja u Srbiji zaključno sa julom, što je skoro 50 odsto noćenja od svih ostvarenih noćenja u rekordnoj 2019. godini.

Takođe, zabeležen je i porast dolaska stranih turista za 270 procentra u protekla dva meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.