Istraživačka stanica Petnica obnovila rad

Istraživačka stanica Petnica, kod Valjeva, započela je danas seminare za mlade talente posle prekida rada zbog vanrednih okolnosti zbog epidemije korona virusa.

Obnovljenu sezonu seminara otvorio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Mladen Šarčević, koji je polaznicima programa preneo da je „Petnica najbolje mesto da započnu svoj put u nauku“, saopštila je danas Istraživačka stanica.

Petnica radi sa posebnim protokolima boravka uz održavanje distance i korišćenje sanitarnih zaštitinih sredstava. U saradnji sa stručnjacima pripremljena su pravila ponašanja u smeštajnom objektu, restoranu, laboratorijama i učionicama, biblioteci.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar Srbije, namenjen naprednom dodatnom vanškolskom obrazovanju i podršci mladima od 14 do 19 godina visoko zainteresovanim i sposobnim za prirodne i društvene nauke i savremenu tehnologiju.

Istraživačka stanica Petnica raspolaže sa oko 7.500 kvadratnih metara savremenog radnog i boravišnog prostora.

Pored učionica snabdevenih savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentacionom opremom, u stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi, kao i kabineti i laboratorije za arheologiju, fiziku, geologiju, astronomiju, elektroniku, hemiju, biologiju i biohemiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.