U trendu

Istraživanje: Amerikanci su sve više neprijateljski nastrojeni prema Kini

Amerikanci su sve više neprijateljski nastrojeni prema Kini dok pandemija korona virusa pustoši američku i globalnu ekonomiju, navodi se u istraživanju objavljenom danas u SAD.

Smatra se da je takvom stavu doprinela i kampanja Trampove administracije protiv Kine.

Istraživanje, koje je prošlog meseca sproveo nestranački istraživački centar Pev, pokazuje da čak dve trećine anketiranih (66 odsto) nisu naklonjeni Kine.

To je značajan skok u odnosu na 20 odsto, koliko je bilo pre nego što je predsednik Donald Tramp ušao u Belu kuću 2017 godine.

Rezultati pokazuju da Trampova optuživanja da je nemarnost Kine dovela do pandemije, imaju uticaja na tamošnje stanovništvo.

Istraživanje pokazuje i da na tako naglu promenu stava većine Amerikanaca dobrim delom uticaj ima i trgovinski rat Kine i SAD. Pokazatelj je to što je rast netrpeljivosti prema Kini najviše porastao 2019. godine, a u martu, u jeku pandemije, nije bilo značajnih promena.

Dalje, Amerikanci smatraju da su SAD i pored pandemije najjača vojna i ekonomska sila, pa tako 91 odsto ispitanika vruje da je svetu bolje pod američkim nego kineskim vodjstvom.

Oko 90 odsto njih smatra kineski rast i uticaj pretnjom.

Ono što je možda direktno doprinelo povećanju negativnih stavova su jesu kritike upućejene Kini o pitanjima ljudskih prava, uključujući progon verskih manjina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.