Istraživanje: Francuzi više veruju ERU nego vladi svoje zemlj

PARIZ – Poslednje istraživanje sprovrdeno u Francuskoj pokazalo je da građani te zemlje više veruju EU nego vladi svoje zemlje u vezi s vakcinacijom protiv korona virusa.

Istraživanje koje je sprovela Agencija Haris Interaktiv/Juros pokazalo je da čak 52 odsto ispitanika više veruje EU, dok je njih 45 idsto reklo da veruje francuskoj vladi u vezi s vakcinacijom protiv korona virusa, prenosi briselski Politiko.

Francuska vlada bila je na udaru kritika zbog sporog početka kampanje vakcinacije, i zaostajala je za većinom zemalja EU.

Istraživanje sprovedeno od 26. do 28. januara, na uzorku od 1.017 ispitanika, pokazalo je da ispitanici, njih 80 osto, smatra da je bolje da procesom vakcinacije rukovode zdravstveni profesionalci.

Isto tako, pokazalo se da čak njih 69 odsto više veruje lokalnim vlastima, a 63 odsto Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Takođe, među građanima se od vlade bolje kotiraju farmaceutske kompanije.

Jedno od pitanja u istraživanju bilo je i da li su zabrinuti zbog kampanje vakcinacije, na šta je 77 odsto odgovorilo da se plaši.

Takođe se pokazalo da nivo poverenja u institucije varira u zavisnosti od političke opredeljenosti, pa su tako veće poverenje u njih pokazale pristalice predsedn ika Emanuela Makrona, dok su pristalice drugih partije izrazile veću sumnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.