Istraživanje: Jedan od pet Amerikanaca izgubio nekog bliskog

VAŠINGTON – Jedan od pet Amerikanaca izgubio je člana porodice, rođaka ili prijatelja u pandemiji korona virusa, pokazalo je istraživanje agencije Asosiejted pres (AP) i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC.

Istraživanje je takođe pokazalo da je zabrinutost građana zbog virusa na najnižem nivou od prošle jeseni, pre nego što je broj obolelih skočio zbog praznika. Ali, i dalje je veliki strah za zdravlje i bezbednost.

Troje od deset Amerikanaca je veoma zabrinuto za sebe i porodicu, što je manje nego u prethodnom istraživanju kada je zabrinutost izrazilo četiri od 10 ispitanika, piše Glas Amerike.

Anketa pokazuje da je 30 odsto Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca izgubilo rođaka ili prijatelja u pandemiji, u poređenju sa 15 odsto belaca koji su nekoga izgubili.

To se reflektuje i na zabrinutost: 43 odsto Afroamerikanaca i 39 odsto Latinoamerikanaca je veoma zabrinuto za sebe i porodicu, dok je isto izjavilo 25 odsto belaca.

Iako su vakcine izlaz iz pandemije, istraživanje je pokazalo da jedan od troje Amerikanaca neće da se vakciniše, a među njima je najviše mladih, ljudi koji nisu završili fakultet i republikanaca.

S druge strane, zajednice koje su najviše pogođene i najviše strahuju od virusa, najteže dolaze do vakcine – 16 odsto Afroamerikanaca i 15 odsto Latinoamerikanaca je dobilo barem jednu dozu vakcine, što je manje u poređenju sa 26 odsto belaca.

Ukupno poverenje u vakcinaciju ipak jača. Istraživanje pokazuje da sada 25 odsto Amerikanaca ne veruje da je vakcina propisno testirana, što je pad u odnosu na 32 odsto iz decembra 2020.

Istraživanje je pokazalo i duboke podele po partijskoj liniji.
Većina demokrata, 60 odsto, kaže da lokalne zajednice nisu dovoljno ozbiljno shvatile pandemiju, a 83 odsto smatra da ni cela zemlja to nije učinila.

S druge strane, 31 odsto republikanaca kaže da su lokalne zajednice podbacile, a 44 to smatra za celu zemlju. Trećina ispitanika smatra da je reakcija preterana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.