U trendu

Istraživanje: Manjak vitamina D, teži oblik zaraze

RIM – Istraživanje koje je sprovedeno u Italiji na osobama koje su ozdravile od kovida-19, pokazalo je da je nedostatak ili nizak nivo vitamina D u organizmu povezan sa težim formama bolesti, piše dnevni list “La Sanita”, posvećen medicinskom osoblju.

Rezultati istraživanja koje su zajednički sproveli Visoki institut za zdravstvo i rimska bolnica “Santa Andera”, pokazuju da su osobe obolele od korona virusa, a koje su imale nizak nivo ili nedostatak vitamina D u organizmu, imale teži tok bolesti, jače upale, višu sklonost ka koagulaciji krvi i teže oblike zapalenja pluća.

Računa se da je nivo vitamina D u organizmu nizak ako je ispod 10 nanograma (jedan nanogram odgovara 0,001 mikrogramu).

U istraživanju, kod pacijenta koji su imali nizak nivo vitamina D, izmereno je 6,5 odsto, dok je normalna vrednost 13, 5 odsto.

Vitamin D se unosi u organizam sunčanjem i ishranom, a njegova uloga je važna za apsorciju fosfora i kalcijuma.

“U ovom trenutku je rano govoriti da vitamin D može igrati važnu ulogu u bici protiv kovida19 i smanjenju smrtnosti od zaraze, ali vitamin D se sigurno može preporučiti kao koristan dopunski lek svim pacijentima”, zaključuje se u istraživanju koje je objavljeno i u naučnom časopisu “Respiratori Risrč”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.