Istraživanje: Više od polovine Hrvata bi se vakcinisalo

ZAGREB – Iako su prva istraživanja o tome koliko Hrvata namerava da se vakciniše protiv korona virusa pokazivala relativnu skeptičnost prema novim vakcinama, nova anketa pokazuje da interes za vakcinaciju raste.

Kada im vakcina bude dostupna, više od polovine hrvatskih građana namerava da se vakciniše, rezultat je istraživanja agencije „Promocija plus“ sprovedenog za televiziju RTL na 1.300 ispitanika.

Njih 43,5 odsto kaže da će se vakcinisati čim to bude moguće, 14,2 odsto su nešto oprezniji i dodaju – vakcinisaću se, ali prvo da vidim kakve će biti posledice na druge ljude.

Svaki treći Hrvat ili njih 31 odsto, neće se vakcinisati, a 11,3 odsto je još neodlučno, prenosi portal Indeks.

U odnosu na istraživanje iz decembra, interes za vakcinaciju raste, a pada broj skeptičnih i neodlučnih.

Muškarci su više zainteresovani za vakcinaciju – njih 60,4 odsto bi primilo vakcinu – dok bi se za taj korak odlučilo 55,5 odsto žena.

Prema godinama starosti raste i zainteresovansot za vakcinaciju, pa oni između 61 i 70 godina to bi učinili u najvećem broju – 73 odsto.

S druge strane to želi samo trećina mlađih od 30 godina – 36,9 odsto.

Nešto više od polovine ispitanih – 50,2 odsto zabrinuto je zbog mogućih nuspojava.

Govoreći o razlozima “za” – najviše ljudi, njih 26,3 odsto kaže da nema vraćanja života u normalu bez toga, a skoro isto toliko (26 odsto) ih misli i da je to jedini način da se zaustavi epidemija, dok se 21,9 procenat boji korone i posledica koje ostavlja na zdravlje.

Protivnici vakcinacije kao glavni argument navode da je vakcina napravljena prebrzo i da je zbog toga nesigurna.

Tako misli 45,5 odsto Hrvata, dok je 13 odsto protiv svakog vakcinisanja, pa i onog protiv korone, a 9,2 odsto uvereno je da su zdravi i da imaju snažan imunitet i da im vakcina nije potrebna.

Iako će na kraju o vakcinaciji odlučiti svako za sebe, trenutno je u Hrvatskoj interes za vakcinisanje veći od raspoloživih količina vakcine, piše Indeks i ocenjuje da će vakcinacija protiv korona virusa biti efikacna jedino ako se dovoljno građana bude vakcinisalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.