U trendu

Istraživanjem otkrili: Simptomi korone obično se pojavljuju OVIM REDOM

Simptomi COVID-19 jako se preklapaju s nizom drugih uobičajenih bolesti, uključujući sezonski grip. Međutim, novo istraživanje pokušalo je da pomogne ljudima koji pokušavaju da otkriju je li njihov kašalj samo kašalj ili nešto gore.

Istraživanje Univerziteta Južne Kalifornije uspelo je da utvrdi da simptomi COVIDA-19 često započinju određenim redosledom.

Ovo otkriće bi moglo pomoći da se osobe s koronom pre samoizoluju i leče, što bi moglo značajno da poboljša njihove ishode lečenja.

– Rezultate ovog istraživanja je važno znati kada se preklapaju ciklusi bolesti poput gripa koji se podudara s infekcijama COVID-19 –  rekao je dr. Peter Kuhn, jedan od autora studije i profesor medicine.

Kako bi predvideli redosled simptoma, istraživači su analizirali stope pojavljivanja simptoma koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija (WHO) za preko 55.000 potvrđenih slučajeva COVIDA-19 u Kini. Takođe su ispitali podatke o gotovo 1100 slučajeva koje je između decembra i januara prikupila Kineska stručna grupa za medicinsko lečenje za COVID-19.

– Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da lekari mogu pre utvrditi ima li neko verovatno COVID-19 ili neku drugu bolest, što mu može pomoći u donošenju boljih odluka o lečenju – rekao je Joseph Larsen, vodeći autor studije.

Prema rezultatima istraživanja, ovo je redosled simptoma koji pacijenti mogu osetiti:

1. Temperatura
2. Kašalj i bolovi u mišićima
3. Mučnina ili povraćanje
4. Proliv

– Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskom gripom pre razvijaju kašalj nego temperaturu. U stvarnosti je to možda teško prepoznati jer grip često naglo počinje s više simptoma, uključujući bolove u leđima, pothlađenost i suvi kašalj – rekao je dr. Robert Glatter.

Glatter je dodao da su rezultati studije potencijalno korisni ‘pri proceni više pacijenata u užurbanom kliničkom okruženju’.

Prema studiji, dok grip obično započinje kašljem, prvi simptom COVID-19 je temperatura, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.