IT: Raste procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih

RIM – Epidemiološki bilten pokazuje da u Italiji opada broj novozaraženih korona virusom – u jednom danu je utvrđeno 13.700 inficiranih, a preminulih 528, međutim, već treći dan zaredom raste procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih.

Tako je u poslednja 24 sata stopa pozitivnih 12,3, navodi agencija Ansa.

Ako je ovaj procenat nizak, između 5 i 10, to ukazuje da je zaraza kovidom-19 pod kontrolom, dok je visoka stopa pozitivnosti znak da se korona virus širi brže i da treba preduzeti odgovarajuće mere.

U italijanskim bolnicama već drugi mesec broj pacijenata u odeljenjima intenzivne nege je između 3.000 i 3.500 osoba, a ukupan broj hospitalizovanih je 30.000 i taj broj je konstantan od početka drugog talasa pandemije kovidom19.

Ministarstvo za unutrašnje poslove preciziralo je da oni koji krše anti-kovid mere rizikuju kaznu od 400 do 3.000 evra.

Svako ko se u dane predstojećih praznika nađe izvan regije stanovanja, a bez valjanog opravdanja i razloga, biće kažnjen.

Ministarka za unutrašnje poslove Lučana Lamorgeze testirana je pozitivnio na kovid19, nema simptoma zaraze i nastaviće da radi od kuće.

Dva ministra koji su na poslednjoj sednici vlade sedeli blizu ministarke, ministri inostranih poslova Luiđi di Majo i pravde Alfonso Bonafede, trebnutno su u samoizolaciji.

Članovi vlade rutinski se svakih 10 dana testiraju na kovid19, piše agencija Ansa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.