U trendu

ITA: Dva jedina stanovnika sela insistiraju na nošenju maski

ATLANTA – Dvojica stanovnika jednog zaseoka u Italiji insistiranju na nošenju zaštitnih maski zbog kovid-19, iako su jedine osobe koje žive u njemu.

Đovani Karili i Đampjero Nobili, dvojica penzionera koji žive u zaseoku Nortoše, nose maske svaki put kada se sretnu i insistiraju na poštovanju distance od jednog metra, uprkos činjenici da nemaju komšija i da retko napuštaju mesto u kojem žive.

Zaselak Nortoše nalazi se u okrugu Peruđa u pokrajini Umbrija, na nadmorskoj visini od 900 metara, što ga čini teško pristupačnim mestom.

Međutim, uprkos ovakvom položaju, Đovani Karili (82) i Đampjero Nobili (74) ne smatraju da su zaštićeni od kovid-19, koji je odneo skoro 37.000 života u Italiji.

Karili je za CNN rekao da se jako plaši da se ne zarazi novim virusom i da nema nikoga ko bi o njemu mogao da brine ukoliko se razboli.

„Ja sam star, ali želim da nastavim da živim ovde i da se brinem o svojim ovcama, vinovoj lozi, košnicama, voćnjaku. Da berem tartufe i pečurke. Ja uživam u životu“, rekao je Karili.

Nobili smatra da bi nepridržavanje propisanih mera od strane bilo kojeg od njih dvojice predstavljalo nepoštovanje, uprkos izuzetnim okolnostima u kojima žive.

On tvrdi da nošenje maski i poštovanje distance nije samo iz zdravstvenih razloga, kao i da nije u pitanju nešto što može biti ocenjeno kao dobro ili loše.

„Ukoliko postoje pravila, morate da ih poštujete za svoje dobro i dobro drugih ljudi. To je stvar principa“, tvrdi Nobili.

Karili je rođen u selu, ali je veći deo svog života proveo u Rimu, pre nego što se vratio u svoj dom iz detinjstva.

Nabili, brat Karilijevog devera, takođe je odabrao da svoje penzionerske dane provede u Nortošeu.

Iako uglavnom žive sami, dvojica Italijana i dalje povremeno odlaze u posetu svojim porodicama.

U Italiji je u ovom trenutku na snazi odredba o obaveznom nošenju maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima, izuzev u kući, kao i o pravilo o obaveznoj distanci između ljudi od jednog metra.

Italija je juče potvrdila rekordan dnevni porast broja obolelih, sa 8.804 zabeleženih slučajeva.

Prema poslednjim podacima, u Italiji je od početka pandemije korona virusom zaraženo 381.602 ljudi, a preminulo 36.372.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.