Italija: Aplikacija za praćenje zaraženih

RIM – Od danas su zdravstvene ustanove u Italiji obavezne da osobe koje su zaražene covidom-19 uključe na mobilnu aplikaciju “imuni” koja omogućava pračenje kontakata zaražene osobe, piše dnevni list “Il fato Kotodijano“.

To je jedna od mera u najnovijem dekretu vlade koji se odnosi na sprečavanje širenja zaraze korona virusom.

Do sada je primena aplikacije “imuni” bila slobodan izbor građana.

Aplikacija je jednostavna, vlasnik mobilnog telefona dobije informaciju ako je bio sa osobom koja je zaražena, ali bez otkrivanja identitata, i može je u svakom momentu izbrisati sa svog telefona.

Italijanska vlada je još u junu obezbedila (naručila i platila) mobilnu aplikaciju “imuni”, ali je broj onih koji su je stavili na svoje telefone bio sve donedavno mali.

Jedan od razloga je što su regioni, najčeše oni gde su na vlasti stranke desnog centra, jednostavno bojkotovale ovu meru.

“Pretvorili su jednu zdravstvenu meru u instrument politike”, ocenila je zamenica ministra zdravlja Sandra Zampa, koja je kritikovala i predsednike regiona, ali i italijansku javnu televiziju RAI, koja po njenoj oceni nije učinila dovoljno da ovu meru učini više popularnom među građanima.

Na društvenim mrežama, u radio i televizijskim kontakt programima građani se najčešće žale da im aplikacija “imuni” ugrožava privatnost, iako su vlada i proizvođač dali garancije da je to isključeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.