Italija: Broj obolelih od korone porastao na 17

RIM – Broj obolelih od novog korona virusa u Italiji porastao je četvorostruko i sada iznosi 17, saopštili su večeras predstavnici italijanskog zdravstva.

Kako je preneo AP, zbog širenja novog virusa vlasti su bile primorane da zatvore škole, restorane i prodavnice.

Nova grupa obolelih registrovana je u nekoliko malih gradova jugoistočno od Milana u Lombardiji, rekao je rukovodilac lokalnih zdravstvenih službi Đulio Galera.

„Ovo se moglo očekivati, iako smo se nadali da se neće desiti“, dodao je Galera.

Prva osoba kod koje je registrovan virus iz nove grupe obolelih je 38-godišnji Italijan koji se 21. januara video sa osobom koja je došla iz Kine.

Sada se pomenuti 38-godišnjak nalazi u kritičnom stanju u bolnici, a virus je registrovan i kod njegove supruge i prijatelja, saopštile su ranije lokalne vlasti.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca izjavio da Italiju sada pogađaju slične lokalizovane pojave novog virusa kao što je to bio slučaj s Francuskom i Nemačkom.

Speranca je izdao naređenje o posebnim merama za suzbijanje virusa u 10 lombardiijskih gradova u kojima je do sada registrovan koronavirus.

AP dodaje da je reč o gradovima sa između 1.000 i 15.000 stanovnika i da se nalaze na oko 60 kilometara jugoistočno od lombardijske prestonice Milana.

Prema naredbi Sperance, do daljeg su u pomenutim gradovima odložena javna okupljanja, komercijalne i privredne aktivnosti, kao i rekreativne, sportske i obrazovne aktivnosti, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.