Italija: Da li vakcinacija treba da bude obavezna ili ne

RIM – U italijanskim medijima, naučnim krugovima i na društvenim mrežama nastavlja se rasprava o tome da li vakcinacija protiv covida19 treba da bude obavezna ili dobrovoljan izbor svakog pojedinca.

„Svi zdravstveni radnici moraju se vakcinisati da bi zaštitili sebe, ali i ljude sa kojima rade. Ako odbiju, treba ih suspendovati sa posla“, tvrdi naučni direktor rimskog Instituta za infektivne bolesti „Spalancano“ Đuzepe Ipolito.

Suprotnog je mišljenja predsednik nacionalnog komiteta za bioetiku Lorenco D’Avak, koji je za agenciju Ansa izjavio da treba biti veoma obazriv i učiniti vakcinaciju obaveznom samo u iznimnim slučajevima. Po njegovim rečima, umesto „naređenja“ o vakcinisanju treba pojačati kampanju informisanja da bi se ubedili ljudi u ono što je naučna istina, a to je da je vakcina protiv korona virusa potreban i siguran lek.

Nakon simboličnog početka vakcinacije nekoliko hiljada osoba proteklog 27. decembra, u Italji počinje masovna vakcinacija.

Isporuka prve sedmične količine vakcine je stigla sa dva dana zakašnjenja, zbog nevremena, tvrde upućeni.

A od sada će svake sedmice u Italiji stizati pola miliona doza vakcine Fajzer, koje će biti raspoređene u sve regije Italije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.