Italija: Dva puta više preminulih u jednom danu

RIM – Dva puta više umrlih od kovida-19 u jednom danu u odnosu na prethodni, 603, i 2.000 više novozaraženih, to jest 10.000, to je najnovija epidemiološka situacija u Italiji, piše agencija Ansa.

Već mesecima u Italiji je stabilan, ali na visokom nivou, broj pacijenata hospitalizovanih zbog zaraže korona virusom i kreče se između 20 i 25 hiljada, kao i broj tesksih slučajeva infekcije pacijenata koji se leče u odelenjima intenzione nege.

Svakodnevno je između dve i dve i po hiljade teškiuh slučajeva. Trenutno je više od 2.400 pacijenata je u odelenjima reanimacije.

Manje od 20 dana nakon početka vakcinacije protiv kovida19, jasno je da plan masovne imunizacije staovništva, koji je donela vlada, neće biti poštovan.

Američki proizvodzač Fajzer vakcine, jedina koja se za sada koristi u Italiji, kasni sa ugovornim isporukama i već je najavio da će umesto dogovorenih pola miliona doza leka, i naredne sedmice smanjiti isporučerni broj.

Ministar za regionalna pitanja Frančesko Boča je najavio da će, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza, Italija tužiti američkog proizvodzaca vakcina Fajser-Biontek, jer smanjenje dostavljenih doza vakcine utiče ne samo na dinamiku samog procesa, već dovodi u pitanje i revakcinaciju onih koji su već porimili prvu dozu anti-kovid vakcine.

Američki proizvodzač Fajzer vakcine pravda zakašnjenja u ispruci dogovrenih količina vakcine radovima na proširenju proizvodnih kapaciteta.

Ranije je Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila da su hakeri “provalili” u njihov informatički sistem i kopirali dokumente koji se odnose na Fajzer vakcinu.

Deo tih dokumenata je objavljen, ali EMA tvrdi da su podaci u objavljenim dokumentima manipulisani da bi se dovelo u sumnju opravdanost vakcinacije i pouzdanošt Fajezerove vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.