Italija: Ne otvarajte škole, apel

RIM “Ne otvarajte škole”, ovim apelom obratili su se premijeru Đuzepe Konteu i ministarki za obrazovanje Lučiji Azolina predstavnici sindikata, virolozi, mikrobiolozi, pedijatri i direktori škola, tražeći od vlade da na nekoliko dana odgodi početak direktne nastave sa učenicima u školskim klupama, piše dnevni list “Il Fato Kotiodijano”.

Prema još uvek važecoj odredbi vlade, direktna nastava u školama trebala bi da počne 7 januara, ali oni koji apeluju na vladu da pomeri početak direktne nastave tvrde da je to rizično, jer epidemiološka situacija nije dobra i da treba sačekati da se vidi koliko će družneje za vreme proteklih praznika imati uticaja na epidemiološku situaciju.

Stručnjaci podsecaju da će se tek dve sedmice nakon kontakata u vreme praznika, znati koliko je ne pridržavanje anti-kovid mera uticalo na širenje kovida19.

Osim toga podsećaju da je dokazano da otvaranje škola to jest dzaci u školskim klupama utiču na rast brzine širernja korona virusa.

Sve do sada, čak i danas, ministarka za obrazovanje Lučija Azolina je tvrda u odluci da treba “otvoriti škole i početi sa direktnom nastavom sa učenicima u razredima”, jer, tvrdi Azolina, “nastava i učenici su do sada i previše trpeli zbog zatvorenih škola”.

Sanitarni direktor naučno-.bolničkog centra “Spalancani” u Rimu, Francesko Vaia apeluje da se pre otvaranja škola hitno vakcinise nastavno osoblje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.