U trendu

Italija pokušava da obuzda virus dok se susedi plaše širenja

RIM – Policija je danas obezbeđivala kontrolne punktove oko gradova koji su u karantinu na severu Italije, a stanovnici su se snabdeli hranom nakon što je Italija postala žarište koronavirusa u Evropi.

Hrvatska, Mađarska i Irska savetovale su svojim građanima da odlože putovanja u područja koja su pogođena virusom, a Italijani koji putuju u inostranstvo već su osetili posledice, pa je tako policija u francuskom gradu Lionu zaustavila autobus iz Milana radi zdravstvenih pregleda, a putnicima Alitalije koji su stigli na Mauricijus pretili su karantinom, preneo je AP.

Zvaničnici civilne zaštite su saopštili da je u Italiji 219 osoba zaraženo koronavirusom, dok je sedam umrlo.

To je najveći broj slučajeva izvan Azije.

Zvaničnici još nisu precizirali kako je stigla epidemija u Italiji i bore se da zadrže broj postojećih slučajeva, koji su se do danas proširili na šest regiona i naterali Austriju da privremeno obustavi železnički saobraćaj sa Italijom.

Evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides izjavila je u Briselu da su dešavanja tokom vikenda pokazala koliko brzo ova situacija može da se promeni.

„Moramo da shvatimo ovu situaciju vrlo ozbiljno, ali ne smemo da se prepustimo panici i što je još važnije, dezinformacijama“, istakla je ona.

Za Italijane koji su se zabarikadirali u 10-ak malih gradova oko dva glavna izvora izbijanja epidemije u Lombardiji i Venetu, izgledi za naredne dve nedelje su mračni.

Irsko, mađarsko i hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova danas su savetovali svojim građanima da odustanu od putovanja na sever Italije, dok je hrvatsko ministarstvo obrazovanja preporučilo da se otkažu školske eksurzije u Italiju planirane za sledeći mesec.

U Francuskoj je vlada pozvala sve koji su posetili Lombardiju ili Veneto da nose maske za lice ako izađu napolje, ograniče aktivnosti i mere temperaturu dva puta dnevno.

Francusko ministarstvo zdravlja izdalo je isto upozorenje svima koji su putovali u Kinu, Južnu Koreju, Singapur ili Makao.

U Francuskoj je zabeleženo do sada 12 slučajeva zaraženih i jedan smrtni slučaj.

U Lionu, nacionalna zdravstvena agencija saopštila je da zvaničnici „procenjuju situaciju“ u vezi s autobusom u kojem se nalaze Italijani iz Milana, a koji se zaustavio u Torinu.

Agencija nije iznela detalje, niti je saopštila da li se sumnja da neko u autobusu ima virus.

Rumunski premijer Ludovik Orban rekao je da će svako ko uđe u Rumuniju iz bilo kog regiona u kome je prijavljen virus biti pod merama karantina 14 dana, ali lokalni mediji javljaju da se od putnika koji dolaze traži samo da ispune obrazac.

Strah je stigao i do Mauricijusa, koji je blokirao avion Alitalije koji je tokom noći sleteo iz Rima. Alitalija je saopštila da je putnicima iz Lombardije i Veneta rečeno da će im biti dozvoljeno da uđu u zemlju samo ako prođu karantin, iako se niko nije žalio na simptome.

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da radi na pružanju „maksimalne pomoći Italijanima u avionu“, a Alitalija je saopštila da radi na tome da se onima kojima je odbijen ulazak u zemlju omogući da se odmah vrate u Italiju.

Italijanske vlasti otkazale su fudbalske utakmice, mise i zatvorile škole, muzeje, pozorišta, pa čak i poznati Venecijanski karneval, dok su poslednje dve revije na Milanskoj nedelji mode predviđene za danas otkazane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.