Italija pravi posebne paviljone za vakcinaciju

RIM – U Italiji će od januara biti postavljeno 1,500 paviljona za vakcinaciju od korona virusa, koje je dizajnirao arhitekta Stefano Boeri.

Privremeni paviljoni biće kružnog oblika i na sebi će imati naslikan cvet jagorčevine ciklama boje i biće postavljeni širom Italije na trgovima i u centru gradova od Nove godine, kada je i najavaljen početak imunizacije na virus kovid-19, prenosi CNN.

Boerijeva kancelarija potvrdila je tu informaciju i dodala da će unutrašnjost paviljona biti mešavina drveta i fleksibilnih tekstilnih zidova, a da će biti i iznutra i spolja ukrašeni naslikanim ciklama cvetovima jagorčevine, cvetom koji je inače uzet kao simbol vakcinacije u Italiji.

„Sa likom prolećnog cveća želeli smo da stvorimo arhitekturu koja će preneti simbol vedrine i regeneracije“, rekao je Boeri.

Paviljoni će moći lako da se uklone, a njihova konstrukcija imaće solarne panele na vrhu kako bi obezbedile dovoljnu količinu električne energije.

„Vakcinacija će biti čin odgovornosti građana, ljubavi prema drugima i ponovnog otkrića života. Ako nas je ovaj virus zaključao u bolnice i kuće, vakcina će nas vratiti u kontakt sa životom i prirodom koja nas okružuje“, rekao je Boeri.

Inače Boeri je renomirani arhitekta, čuven po zgradi Il Bosko vertikale na kojoj se na celoj jednoj strani nalazi drveće i zelenilo.

Iz njegovog studija su poručili da je on ovaj projekat izrade paviljona uradio besplatno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.