Italija:Standard pada, ali je situacija pod kontrolom

RIM – Poslednjeg dana oktobra u Napulju će biti zatvoreno odelenje za proizvodnju mašina za sudove američke multinacionalne kompanije ”Virpul”, a oko 500 radnika će ostati bez posla.

Vest je propraćena u italijanskim medijima naslovima poput “nije dovoljna korona, gubi se i posao”.

Ipak slučaj “Virpul” je više izuzetak nego pravilo, bar do sada i uprkos pretnjama koje po italijansku ekomomiju predstavlja pandemija covida-19.

Ministar za ekonomiju u koalicionoj vladi staranaka levog centra Roberto Gualtieri je mogao odahnuti nakon što je nedavno američka firma za rejting “Standard & Pur” (Standard & Poor’s) popravila status Italije pa je od zemlje sa negativnim prešla u kategoriju “stabilnih”.

Po rečima ministra Gualtierija to je potvrda da su ekonomske mere koje je italijanska vlada preduzela od početka pandemije koronavirusa bile adekvatne i da su garancija budućeg rasta privrede.

Vlada premijera Đuzepe Kontea u vreme pandemije covida-19, preduzela je niz mera i formirala razne fondove pomoći za proizvodne grane koje su najviše pogodzene karantinom, koji je bio uveden na celoj nacionalnoj teritoriji u prvom talašu pandemije.

Karantin je u italijanskom slučaju značio sve zatvoreno i stop za gotovo sve proizvodne grane, a to nije moglo pročhi bez ekonomskih posledica. Bruto nacionalni proizvod ove godine biće manji za oko 9 odsto.

Takođe je hitno usvojen niz socijlanih mera za pojedince i porodice koje su najveće žrtve ekonomske krize koja je sledila onu zdravstvenu.

Delom odluka vlada je pokušala da reguliše i radne odnose u vreme pandemije, pre svega da predupredi masovno otpuštanje radnika, jer je to, u kriznim situacijama, za vlasnike najlakša i najbezbolnija mera.

Ova mera nije obradovala vlasnike velikih industria koji i dalje zagovaraju “slobodu otkaza”.

Ostaje na znazi odluka da u vreme vanredne situacije nije dozvoljeno otpuštanje radnika, a najveći socijalni amortizer je pomoć koja se iz penzionog fonda dodeljuje radnicima koji su “na prinudnom odmoru”.

Ali Italija je poznata kao zemlja onih koji se snalaze, pa su za novcem iz fonda za prindni odmor posegnule i mnoge firme koje u vreme pandemije nisu imale gubitke.

Zarađivale su ili štedele tako što su radnike slali na prinudni odmor, čak i kada to nije bilo neophodno.

Sa svim ovim merama izbegnuto je da se u Italiji zdravstvena kriza pretvori u politički bunt ugroženih, nezadovoljnih i osiromašenih.

Poboljšanju situacije doprineo je i letnji predah u širenju koronavirusa, oživljene su neke, pre svega delatnosti vezane za usluge i turizam.

Italija jeste zemlja snalažljivih, ali i velikih kreativaca, pa su tako u “predahu širenja zaraze”, mnoge fabrike uspešno preorjentisale proizvodnju.

Zahvaljujući takvima Italija, koja je na početku pandemije uvožila stotine miliona zaštitinih maski, sada proizvodi dovoljno za domace potrebe, a ostaje i za izvoz.

Ukratko ekonomska situacija je teška, ali se u Italiji jednoj od najrazvijenijih zemalja na svetu čak i u vanrednim i periodima krize ne može govoriti o daljem siromašenju mizernih, već o opadanju standarda u jednoj od najrazvijenih zemalja na svetu.

Jasno je da je na ekonomsko stanje Italije utiče i činjenica da je to zemlja članica Evropske Unije od koje će početkom naredne godine doći poklon-pomoć privredi u vidu 209 milijardi evra.

Situacija politička i ekonomska u Italiji je pod kontrolom, ali dalji razvoj zavisi od širenja covida-19 i mera koje će vlada biti prisiljena da preduzme.

Za sada su vlasti čvrsti u stavu da se privreda neće zaustaviti, čak i pred dnevnom zarazom od skoro 20 hiljada novih slučajeva koronavirusa, fabrike i kompanije ostaju otvorene, restorani i barovi takodze mada sa ograničenim radnim vremenom, a pojedine strateske grane industrie,m kao nazprimer vojna, nisu nikada ni prestale sa radom.

Nastavak proizvodnje, to je tačka o kojoj, za sada, postoji konsenzus građana, radnika, političara i vlasnika velikih industrija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.