Italija: Stanje teško kao pred Bozić, plan vakcinacija kasni

RIM – U jednom danu u Italiji od kovida je preminulo 376 ljudi, novozaraženih je više od 22.000, a u odelenjima intenzivne nege zabeleženo je rekordanih, novih 278 pacijenata u teškom stanju, i sada ih je ukupno 2.756, izveštava agencija Ansa.

Naslovom “Ponovo Božić”, aludirajući na tešku epidemiološku situaciju pred praznike u decembru, list “Il Manifesto” opisuje ozbiljnost sadašnjeg stanja.

Gradonacelnik Napulja Luidzi de Madzistris rekao je da su gradske bolnice prepune kovid-pacijenata.

Vladin naučno-tehnički komitet predlaže pooštravanje mera u svim delovima Italija, još se isključuje totalno zatvaranje, a premijer Mario Dragi pozvao je sve “da ne gube vreme i poštuju dogovorene mere“.

“Ovo nije vreme za neslaganje”, upozorava premijer.

Prema pisanju medija, raste i broj zaraženih od korona virusa i u zatvorima.

U protekloj sedmici broj zaraženih je porastao od 410 na 468.

Italijanski zatvori decenijama pate od prenatrpanosti i sada nije moguće održavati fizičku distancu, kao anti-kovid meru.

Prema novoj uredbi ministra za zdravstvo Roberta Speranca, zatvorenici i zatvorsko osoblje su svrstani u rizičnu kategoriju i kao takvi imaće prednost za vakcinisanje.

Međutim, problemi sa vakcinisanjem u Italiji se pogošavaju.

Najnovija vest je da je i američki proizvodzač Dzonson&Dzonson objavio da neće biti u mogućnosti da isporuči Italiji dogovorenu količinu leka.

Već ranije i proizvodzači vakcina “Fajzer”, “Moderna” i “Astrazeneka” su samostalno smanjili isporuku dogovorenih količina leka.

Zbog toga plan masovne imunizacije stanovništva u Italiji kasni više od mesec dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.