U trendu

Italija: Virus se širi „postojanom brzinom“, smrtnost raste

RIM – U Italiji je više od 36.000 novozaraženih od kovida-19, što je za dve hiljade više nego predhodnog dana, piše agencija Ansa.

Ukupno, od početkla pandemije koronaviorusa, u Italiji je zarazeno milion i 300 hiljada osoba.

Prema podacima Ministarstva za zdravstvo, od zaraze su preminule, u jednom danu, 653 osobe, pa je ukupan broj žrtava kovida-19 od početka pandemije do sada gotovo 48.000.

Prema rečima direktora nezavisne fondacije Gimbe Nino Kartobela, koja analizira i redovno objavljuje epidemiološke podatke, procenat smrtnosti od koronavirusa je u protekloj sedmici porastao za 41 odsto i verovatno će i dalje rasti.

Za razliku od procena državnih institucija Kartobela, tvrdi da se širenje koronavirusa nije usporilo i uporedio je mehanizam širenja zaraze sa automobilom koji ubrza na delu ceste, a zatim nastavi da vozi velikom brziniom.

U Napulju, centru južne regije Kampanja, gde je već nekoliko sedmica situacija kritična, u poslednih sedam dana potražnja za bocama sa kiseonikom je porasla za 400 odsto, javlja agencija.

U severnoj autonomnoj obalsti Alto Adiđe jutros je počelo masovno testiranje stanovništva.

Lokalne vlasti nameravaju da u naredna tri dana testiraju oko 300 hiljada stanovnika da bi otkrili asimptomatične slučajeve zaraze i tako poredupredili dalje širenje koronavirusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.