Italijani glasaju na lokalni lokalnim izborima u sedam regiona

Italijani danas i sutra glasaju na lokalnim izborima u sedam regiona u trenutku dok raste broj zaraženih kovidom-19.

Birači nose maske i pridržavaju se socijalne distance za vreme glasanja na izborima koji je trebalo da budu održani proletos, ali su odloženi zbog pandemije.

Korona virus je u Italiji odneo više od 35.600 života, i druga je najteže pogodjena država u Evropi po broju umrlih, posle Velike Britanije, a od februara je ukupno zaraženo 296.500 ljudi.

Birači stariji od 65 godina imaju prednost na glasanju.

Kada udju na izborno mesto, gradjani mogu da spuste maske samo kratko kako bi potvrdili svoj identitet, a novina je da sami ubacuju glasačke listiće u kutije, umesto da ih predaju članovima biračkih odbora.

Očekuje se da će guverner italijanske pokrajine Venete Luka Zaja iz desničarske stranke Liga lako dobiti treći mandat nakon što je pomogao da Veneta izbegne najgori scenario tokom pandemije ciljanim testiranjima u ranoj fazi i protokolima koji su smanjili pritisak sa odeljenja intenzivne nege.

U regionu od pet miliona stanovnika oko Venecije, umrlo je 2.158 osoba od posledica korona virusa, u poređenju sa 16.917 u Lombardiji, epicentru italijanske epidemije sa 10 miliona stanovnika.

Izbori su test za desničarsku opoziciju, koju predvodi lider Lige Mateo Salvini, protiv vladajućih partija Pokreta 5 zvezdica i Demokratske stranke. Najvažniji su izbori u Toskani, gde se Salvini kladi da njegov kandidat može da zbaci Demokratsku stranku levice koja je na vlasti 50 godina.

Regionalna vlast se bira i u regionu Marke, Liguriji, Kampaniji, Apuliji i Dolini Aoste.

Uprkos korona virusu analitičari predvidjaju veliku izlaznost jer se upravo tokom pandemije videlo koliko je značaj lokalne i regionalne vlasti. U Italiji se zdravstvena zaštita sprovodi na regionalnom nivou.

Italijani takodje glasaju na referendumu o smanjenju broja poslanikasa 630 na 400 u donjem domu kao i sa 315 na 200 u Senatu. Očekuje se da će referendum proći.

Birališta se zatvaraju sutra u 15 sati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.