U trendu

Italijani na referendumu glasali za smanjenje broja poslanika, levica zadržala Toskanu

Italijani su glasali danas da smanje broj poslanika u nacionalnom parlamentu za trećinu, pokazuju skoro konačni rezultati referenduma održanog zajedno sa regionalnim izborima uz jake mere predostrožnosti zbog korona virusa.

Iako je referendum o smanjenju broja poslanika imao podršku svih stranaka vladajući Pokret pet zvezdica je preuzeo zaslugu za tu pobedu, smatrajući da su glasači odgovorili na njegov proreformski stav protiv establišmenta.

Na kraju dvodnevnog referenduma izlaznost je bila 53 odsto, uključujući one koji su glasali od kuće ili iz bolnice zbog karantina ili bolesti. Vojska volontera obučena u zaštitnu opremu išla je po kućama da osigura da Italijani koji imaju virus mogu da glasaju.

Oni koji su išli ga glasačka mesta morali su da prate stroge protokole nošenja maski i socijalnog distanciranja.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova 69 odsto Italijana glasalo je „Da“ na ustavnom referendumu o smanjenju broja poslanika, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Predlog koji je prošao u parlamentu ali ne sa dvotrećinskom većinom da bi mogao da prodje bez referenduma, smanjuje broj poslanika u donjem domu sa 630 na 400 a u Senatu sa 315 na 200.

Pokret pet zvezdica je naveo da to uskladjuje glomaznu italijansku birokratiju sa drugim evropskim zemljama i da će se time uštedeti desetine miliona evra godišnje.

Danas se takodje glasalo za guvernere u sedam italijanskih regiona: Kampanija, Markes, Ligurija, Pulja, Toskana, Dolina Aoste i Veneto. Tu se trka vodila izmedju tradicionalnih italijanskih blokova desnog centra i levog centra.

Ekstremna desnica nije uspela da osvoji Toskanu, uporište levice, koju se nadala da će pretvoriti u trijumfalni simbol svojih nacionalnih ambicija.

Kandidat levice u toj regiji Eugenio Djani je osvojio oko 47 odsto glasova u odnosu na 40 odsto podrške koju je dobila kandidatkinja Suzanu Ćekardi, iz ekstremnodesničarske Lige Matea Salvinija, pokazuju projekcije italijanskih televizija.

Levica je uspela da sačuva tri regiona – Toskanu, Pulju i Kampaniju ali ujedinjeni front desnog centra i ekstremne desnice je osvojio Marke na jugu od partije vlade Djuzepea Kontija, koalicije Pokreta pet zvezdica i Demokratske partije.

Guverner Veneta Luka Zaija iz desničarske partije Liga osvojio je treći mandat, prema izlaznim anketama prenela je agencija Ansa.

Trke za gradonačelnike takodje su održane u 1.000 italijanskih gradova.

Regionalni izbori su bili planirani za proleće ali su odloženi zbog pandemije korona virusa.

Italija ima drugi najveći broj umrlih od korone u Evropi posle Velike Britanije, sa preko 35.700 umrlih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.