Italijanski investitori: Dolazak DFC-a u Beograd je „win-win“

BEOGRAD/NOVI SAD – Predstavnici italijanske privrede u Srbiji najavljeni dolazak američke razvojne agencije DFC u Srbiju za Tanjug ocenjuju kao veoma dobru vest ili kako se izrazio predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika Đorđo Markeđani (Giorgio Marćegiani) kao „win-win“ situaciju.

„Ovo definitivno vidimo kao ‘win-win’ situaciju, ali i kao udruženu, komplementarnu investiciju sa evropskim“, kaže u izjavi za Tanjug Markeđani.

Takođe, direktorka Konfindustrije-udruženja italijanske privrede u Srbiji Irena Brajović za Tanjug kaže da je otvaranje kancelarije dobar signal u smislu prepoznavanja politike stabilnosti u samoj Srbiji, ali i perspektive političko-ekonomskog dijaloga u regionu.

Ona navodi da je u kratkoj anketi među italijanskim kompanijama, članicama udruženja, iskazan pozitivan stav prema najavi otvaranja ove kancelarije.

„Najavljenim investicijama u infrastrukturu, kao što su putevi i železnice, mogao bi da se nadomesti pad stranih investicija u jednom delu ove godine, koji je izazvan ekonomskom i zdravstvenom krizom u kojoj se zbog epidemije korona virusa našao čitav svet“, ističe Brajović.

Prema njenim rečima, italijanski investitori, baš kao i srpski, otvaranje kancelarije američke razvojne banke u Beogradu, vide u svetlu daljeg ekonomskog razvoja Srbije i kao mogućnost da se lakše dođe do sredstava za likvidnost, poboljšaju uslovi tržišta i pojačaju kanali za nove investicije.

Upitana da li su američke investicije konkurencija evropskim ili su one komplementarne, pogotovu što su neke od njih, kao što je auto-put Niš-Priština, bile deo Berlinske inicijative, a Brajović na to kaže da na konkurenciju ne treba apriori gledati kao na lošu stvar.

„Dobro je da postoji konkurencija. Poznato je da na srpskom tržištu aktivno rade i evropske i kineske razvojne banke i brojni investitori koji Srbiju vide kao strateški pozicioniranu zemlju“.

Nadamo se, ističe Brajović, da će to što se sada naziva konkurencijom, zapravo biti jedna pozitivna konkurencija koja će doprineti novoj dinamici ekonomskih integracija u regionu i prevazilaženju svega što su bile barijere slobodnom protoku, roba, ljudi i kapitala.

Iz ranijih ali i skorašnjih iskustava italijanskih investitora, navodi da je problem sa infrastrukturom, odnosno putevima, važna prepreka za ulaganje u neke delove Srbije, pre svega jug naše zemlje.

Zato bi i iz ugla italijanskih investitora, infrastrukturni projekti koji bi nepristupačne krajeve učinili pristuapačnim, bili sjajna vest.

I Makeđani, pozdravljajući dolazak američkih investicija u Srbiji poseban akcenat stavlja na mogućnost nastavka ulaganja u infrastrukturu.

On podseća da je Italija tradicionalni privredni partner Srbije, skoro 20 godina, te da je saradnja ostvarena na izuzetno visokom nivou kroz brojne zajedničke projekte ne samo u privredi, već i u kulturi, ekonomiji.

Stoga im, kaže on, nije potreban poseban ili povlašćen tretman koji bi tu saradnju potvrdio.

„Zapravo, mi baš želimo da u Srbiju dođu investicije drugih zemalja, naročito u oblasti infrastrukture, kao podrška biznisu, transparentnosti i borbi protiv sive ekonomije“, navodi Markiđani.

On posebno pozdravlja mere Vlade Srbije koje, kako kaže, ne samo da pomažu ekonomiju, već doprinose i suzbijanju sive ekonomije.

„Pozdravljamo sve ono što će poboljšati poslovni ambijent u Srbiji. Za mene nije najvažnije ono što ćemo raditi mi ili Amerikanci ili Nemci, nego ono što će doprineti da građani Srbije ostanu u ovoj zemlji. To je najvažnije“, zaključio je Markeđani.

Američki DFC će naredne sedmice, kako je dogovoreno sporazumom u Vašingtonu, otvoriti regionalnu kancelariju u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.