U trendu

Izbori Izraelu: Da li će zahvaljujući vakcinaciji Netanjahu opet biti premijer

Izraelci sutra glasaju na četvrtim parlamentarnim izborima za manje od dve godine, što se još nikada nije desilo u istoriji te zemlje.

Konzervativna partija premijera Izraela Benjamina Netanjahua osvojiće najviše poslaničkih mandata, pokazuju ispitivanja javnog mnjenja, ali mu neće biti nimalo lako da obrazuje većinu u parlamentu (Knesetu) sa 120 poslanika.

U Izraelu se glasa za političke stranke, a nijedna do sada nije osvojila većinu od 61 mandata.

Netanjahu, koji je na čelu Vlade Izraela kontinuirano u poslednjih 12 godina, nada se da će ga glasači nagraditi za uspešnu kampanju vakcinacije i normalizaciju odnosa sa četiri arapske zemlje, zahvaljujući posredovanju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, te da će šesti put postati premijer.

Njegovi rivali medjutim ističu ranije greške u borbi protiv pandemije, zbog koje je preminulo više od 6.000 Izraelaca, činjenicu da se oslanja na verske i ultranacionalističke saveznike, a pre svega što mu se sudi za korupciju, navodi Asošiejted pres.

Netanjahu ima reputaciju političkog madjioničara i vrhunskog manipulatora sposobnog da prebrodi svaku krizu.

On se sada nada novom čudu, da će u novom parlamentu imati podršku za imunitet od sudskog gonjenja ili zamrzavanje procesa.

Protivnici ga medjutim opisuju kao serijskog lažova koji je doveo do dvogodišnjeg političkog zastoja jer je svoje političko preživljavanje i pravne probleme stavio ispred interesa zemlje.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će izborna trka biti tesna i da bi politički zastoj mogao da potraje i čak dovede do petih uzastopnih izbora.

Ipak ankete pokazuju i da će Netanjahuu biti lakše da obrazuje vladu nego čitav niz njegovih rivala koji imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema njemu.

Kolumnista Hareca Amos Harel u analizi predstojećih izbora podseća da je Napoleon, po čuvenoj priči, zahtevao od svojih generala da imaju sreće, a da će Netanjahu ako sutra pobedi biti upamćen kao najsrećniji izraelski političar.

Čak i stopa obolelih od kovida-19 dramatično opada u protekle dve nedelje pred glasanje, baš na vreme da se povećaju šanse za pobedu Netanjahuovog Likuda, konstatuje Harel.

Vakcinisani Izraelci idu u teretane i restorane, vraćaju se masovno da prate fudbalske mečeve, otvaraju se noćni klubovi.

Netanjahu se smatra zaslužnim za „povratak životu“, piše Njujork tajms, ali upozorava da ništa nije tako jednostavno u izraelskoj politici.

Mnogi brinu da će se otvaranje ekonomije i društva možda pokazati kao preuranjeno i sumnjaju da je to politički potez.

I mada su mnoge ge kompanije otvorene na čitavom nizu radnji širom zemlje osvanuli su natpisi „za prodaju“ i „za izdavanje“ jer ih je pandemija zauvek zatvorila i procenat nezaposlenih je dvocifren.

Mnogi takodje ne zaboravljaju da Netanjahuovi saveznici utraortodoksni Jevreji nisu poštovali mere restrikcija.

Jedan drugi kolumnista Hareca ocenjuje da Netanjahu možda nije dobro odgovorio na krizu nastalu zbog zaraze ali da bi zbog vakcinacije mogao ponovo biti premijer.

Netanjahu je u decembru brzo i agresivno lično lobirao da osigura dovoljno vakcina za 9,3 miliona ljudi i za manje od tri meseca vakacinisano je oko 80 odsto odrasle populacije.

Pošto se ekonomija sada vraća u normalu Netanjahu se nada da će glasači zaboraviti teškoće tokom protekle godine.

Zato izgleda ankete pokazuju da većina Izraelaca želi Netanjahuovu smenu, što se uostalom moglo videti na demonstracijima protiv njega u Jerusalimu svake subote u proteklih devet meseci, ali se on smatra ipak najpogodnijim za premijera.

Jedan od razloga za to je, po poznavaocima prilika, što nije jasno ko mu je protivnik.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da 15 odsto glasača nije odlučilo kome da da glas i izbori će zavisiti ne samo od toga koga oni podržavaju, već da li će uopšte glasati jer još uvek postoji zabrinutost zbog korona virusa i zamor glasača. Netanjahuovi saveznici su medjutim orni da glasaju.

Partija centra Ješ atid (Ima budućnosti) Jaira Lapida biće druga najveća u Knesetu posle Likuda, sudeći po anketama, ali je nejasno da li ona može sa svojim saveznicima obrazovati koaliciju.

Netanjahuov drugi protivnik je Gideon Sar sa novom partijom Nova nada koju čine bivši političari Likuda, i on se predstavlja kao alternativa za vladavinu zemljom, mada mu je popularnost opala posle početnog uspeha.

Drugi bivši Netanjahuov saveznik, a sada rival čvrstorukaš i nacionalista Naftali Benet, mogao bi da bude ključan za obrazovanje koalicije.

Taj bivši ministar obrazovanja i odbrane u Netanjahuovoj vladi nije rekao da neće ući u kolaciju sa Netanjahuom, ali je potvrdio da neće u savez sa Lapidom. Lapid je na to odgovorio: „Videćemo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.