U trendu

Izbori u Kataloniji pomereni na 30. maj

BARSELONA – Parlamentarni izbori u Kataloniji, na severoistoku Španije pomereni su sa 14. februara na 30. maj, zbog širenja korona virusa poslednjih dana, saopštila je danas katalonska vlada.

Odluka o pomeranju izbora doneta je nakon sastanka vlade i svih stranaka koje su se složile o potrebi pomeranja datuma.

U poslednje dve nedelje broj inficiranih korona virusom u Kataloniji dostigao je 532 na 100.000 stanovnika, što označava „ekstremni rizik“, a istovremeno na bolničkim odeljenjima intenzivne nege pacijenti sa korona virusom zauzeli su 42 odsto kapaciteta kreveta pa je vlada produžila restriktivne mere kretanja stanovnika.

Privremeni izbori u Kataloniji, industrijski i turistički razvijenoj autonomnoj pokrajini, održavaju se, jer je Vrhovni sud u Madridu u septembru zabranio obavljanje javnih funkcija predsedniku vlade Kimu Tori na godinu i po dana, prenosi Hina.

Tora je 2019. godine, tokom predizborne kampanje za lokalne i evropske izbore, odbijao da ukloni sa vladine zgrade transparent podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti Katalonije, osuđenima zbog organizovanja i sprovođenja referenduma 2017. godine, što, po mišljenju suda, znači da je Tora prekršio odredbu o neutralnosti vlade tokom predizborne kampanje.

Na funkciji ga je privremeno zamenio dotadašnji potpredsednik vlade Pere Aragones.

U Kataloniji živi 7,5 miliona stanovnika, od čega je oko milion stranaca.

Od izbijanja pandemije u Kataloniji je obolelo 419.500 stanovnika, od čega ih je umrlo 8.960.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.