U trendu

Izetbegović: U Srpskoj je na delu težak aparthejd

SARAJEVO – Lider SDA Bakir Izetbegović negira tvrdnje srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kojeg smatra uzrokom aktuelne političke i institucionalne krize u zemlji, da je međunarodna zajednica na strani Bošnjaka, tvrdi da je Izveštaj visokog predstavnika Kristijana Šmita dobro dijagnostivao stanje u BiH i krivce, kao i da je u Republici Srpskoj na delu APARTHEJD.

O upravo završnoj poseti specijalnog izaslanika američkog predsednika Gabrijela Eskobara BiH, Izetbegović se slaže da je najvažniji susret bio sa Dodikom, jer Dodik je, kaže, taj koji pravi probleme.

U intervjuu za Tanjug tv., Izetbegović kaže da Eskobar u PS BiH nije govorio o susretu sa Dodikom, ali da je njegov utisak da „nešto jesu dogovorili“, neko, kako kaže, „spustanje tenzija“, što je, prema njegovim rečima, bio i razlog Eskobarovog dolaska u Sarajevo.

Na konstataciju da je bilo govora o tome da se neće sastati sa Dodikom i da će doneti sankcije, Izetbegović veruje da je, kako kaže, došlo do obrta u „Dodikovom kabinetu ili Dodikovoj glavi“.

Za Dodika kaže da je u “ jakoj balkanskoj konkurenciji, prvak da menja stavove za 180 stepeni“.

„On je majstor toga mora mu se priznati da uspeva da opstane u političi sa takvim obrtima, uprkos uvredama kakve izgovara“, kaže Izetbegović.

Na pitanje da komentariše to što visoki predstavnik nije lično predstavio redovan Izveštaj o stanju BiH u SB UN, Izetbegović kaže da je upravo zato taj dokument privukao ogromnu pažnju i da nikada nije više čitan.

Smatra da je Šmit u izveštaju „jako dobro dijagnostifikovao stanje u BiH i krivce“, ali mu nije jasno, dodaje, zašto je Rusiji potrebno da podržava sve što Srbi rade, a sada, kaže, i u SB UN.

Lider SDA je odbacio Dodikove navode da međunarodna zajednica podržava muslimane u BIH i tumači da stranci to rade jer podržavaju, kako navodi, „normalnu državu i normalne standarde sa kojima smo saglasni“.

Dodika optužuje da je odgovoran za, kako tvrdi, „težak APARTHEJD“ u Republici Srpskoj i da nanosi štetu Srpskoj i destabilizuje BiH.

Tvrdi da nesrbi u Republici Srpskoj ne mogu svoj jezik da nazivaju bosanskim, ne mogu da dobiju posao, a ako ga dobiju nikada ne mogu da budu na visokim funkcijama.

Na opasku da je ministar zdravlja u Srpskoj Alen Šeranić musliman, Izetbegović kaže da je on izbor SNSD i dodaje da ne veruje da se ponaša po pravilima vere.

Svega toga, tvrdi, nema u Federaciji BiH za koju kaže da je i takva kakva je, konfuzna, efikasnija od Republike Srpske, koja, tvrdi, ima strašne probleme sa javnim dugom, 20 odsto niža primanja, najgoru smrtnost od korona virusa, rečju, „jedan prezaduženi entitet“.

Na konstataciju da uprkos tome, narod glasa Dodika i SNSD, Izetbegović kaže da će on uvek razgovarati sa onima koje Srbi izaberu.

Očekuje, ističe, da će iz Srpske prestati da dolaze ljudi koji ne poštuju Dejtonski sporazum, Ustav, vladavinu prava i komšije.

„Naša ruka je uvek pružena, za normalne standarde za pomirenje, za to da jedni drugima pomognemo i to su dijametralno suprotstavljene politike. Zato Dodik tvrdi da stranci pomažu muslimanima…“, kaže Izetbegović.

O inicijativi hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o susretu predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i predsednika Turske, Srbije i Hrvatske, protiv koje se, inače, u više navrata izjasnio protiv, Izetbegović smatra da, kada je reč o odlukama od sudbinskoj značaja za stanje u BiH, garanti Dejtona, OHR, PIC i druge međunarodne institucije ne treba da budu amnestirane, jer je to njihov posao.

Upitan zar Srbija i Hrvatska nisu garanti Dejtonskog sporazuma, lider SDA tvrdi da nisu, već su, kaže, samo svedoci koji su se potpisima obavezali da neće ponoviti greške iz 1993.

Na insistiranje da kaže zašto misli da dogovor ne može da bude postignut bez stranaca, Izetbegović tvrdi da bi lično rado dogovor postigao sam, ali, kaže, drugi se tome protive, ne precizirajući ko su ti koji se protive.

Tvrdi da izvorni Dejtonski sporazum ne postoji, već su to, kaže, samo „Dodikove floskule“.

Uveren je da Dodikova politika „koju vodi već 15 godina „polako gubi dah“, jer se, kako kaže, od takve politike ne živi.

Na pitanje zašto Sarajevo ne želi da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, Izetbegović kaže da lično nema ništa protiv te inicijative, ali da bi prethodno hteo da čuje zašto je propalo sve ranije dogovoreo u okviru Berlinskog procesa, a precizirano na samitu u Sofiji.

Povlačeći paralelu između Kosmeta i Republike Srpske, Izetbegović kaže da je jedina veza „skoro isto nasilje koje je Milošević napravio“ na Kosovu i u BiH.

Tvrdi i da Srbima u BiH nije urađeno ono što je Albancima na Kosovu, prema kojima se, prema njegovim rečima, Srbija ponašala „kao Staljin prema Čečenima“.

Na konstataciju da Albanci mnogo gore čine Srbima na KiM danas, Izetbegović kaže da nije upoznat sa detaljima, da je, naravno, protiv toga, ali i da, kako je rekao, „batina ima dva kraja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar