Izložba “Na putu Zaharije Orfelina” od 15. januara u Novom Sadu

NOVI SAD – Kolektivna izložba kaligrafskih radova “Na putu Zaharije Orfelina” nekoliko nastavnika, učenika i kaligrafa Svetozara Pajića Dijaka biće održana od 15. do 30. januara u galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu, najavila je ta ustanova.

Zaharije Stefanović Orfelin (1726 – 1785) je bio istaknuti srpski pesnik, istoričar, bakrorezac, barokni prosvetitelj, graver, kaligraf i pisac udžbenika.

Rođen je u srpskoj porodici u Vukovaru, u periodu posle Bečkog rata 1683-1699, a umro je u Novom Sadu.

Bio je krupna figura književnog života Srba u Ugarskoj tokom 18. veka, veoma svestrana ličnost, jedan od najprosvećenijih Srba tog doba i prvi Srbin koji je pisao i objavljivao stihove.

Takođe, Orfelin je pokrenuo u Mlecima 1768. godine prvi srpski časopis “Slaveno-serbskij magazin”.

Jovan Skerlić, koji je prvi detaljno proučio srpsku književnost 18. veka i napisao obimnu studiju o njoj, piše o Orfelinu sledeće: “Živopisac, bakrorezac, kaligraf, kartograf, pisac bogoslovskih, školskih i prigodnih knjiga, fizičar, vinogradar, pesnik, izdavač, uvek puki siromah, on je sve to bio trideset godina naše književnosti, koju je gotovo sam neko vreme predstavljao i nosio”.

Veliki značaj Orfelina istakli su i Dositej Obradović (“njegovo ime neće se među rodom zaboraviti”) i Dobrovski (“Nova srpska književnost počinje od Orfelina”).

Poezija Zaharija Orfelina je delo svoga vremena i aktuelnih političkih i kulturnih potreba srpskog naroda u Ugarskoj, i predstavljala je izraz društvene klime, političkog trenutka i emotivne atmosfere i u tom svom vremenu imala je značajnu funkciju i ispunila je svoju misiju.

Otvaranje izložbe, čiji je priređivač Vera Stojšić-Gašparovski, biće od 12 časova u petak, 15. januara, i ograničenom broju lica će biti omogućeno prisustvo u skladu sa veličinom prostora i epidemiološkim preporukama u borbi protiv pandemije korona virusa.

Organizator izložbe je Udruženje vojvođanskih učitelja, domaćin je Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, dok su sam projekat podržali Uprava za kulturu Grada Novog Sada i osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Kamenice.

Radno vreme galerije je radnim danom od 9.00 do 17 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.