Izrael dozvolio vakcinaciju svim starijima od 16 godina

JERUSALIM – Izrael će povećati obim kampanje vakcinacije protiv korona virusa, kojom će sada biti obuhvaćeni svi građani stariji od 16 godina, saopštili su zvaničnici dok u zemlji ponovo raste broj novozaraženih i preminulih.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je najavilo da će od četvrtka svi stariji od 16 godina koji to žele moći da prime vakcinu protiv korona virusa, prenosi Rojters.

Do sada su vakcinu mogli da prime samo građani preko 30 godina starosti, oni između 16 i 18 godina, hronični bolesnici i osobe koje obavljaju visokorizične poslove.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu se nadao da će brzo sprovođenje kampanje vakcinacije, zajedno sa trećim lokdaunom koji je već šest nedelja na snazi, omogućiti otvaranje ekonomije u toku ovog meseca.

Međutim, broj teško obolelih i preminulih naglo je porastao, a ovakva situacija je najvećim delom posledica pojave novih visokozaraznih sojeva.

Lokdaun se takođe u velikoj meri krši i predmet je debata u kabinetu.

U Izraelu je do sada potvrđeno 663.665 slučajeva korona virusa, a od posledica bolesti preminulo je 4.888 pacijenata.

Ministarstvo je saopštilo da je oko 35 odsto od 9 miliona građana primilo vakcinu kompanija “Fajzer” i „Bajontek“. Međutim, dnevni porast broja vakcinisanih u toku ove nedelje pao je na 2,5 odsto sa 3,05, koliko je iznosio prošle nedelje, odnosno sa 3,3 od pre dve nedelje.

Zamenik izraelskog ministra zdravlja je rekao da bi deca između 12 i 16 godina od aprila mogla da počnu da primaju vakcinu, a na odobrenje ovog poteza se trenutno čeka. Mlađi od 12 godinu vakcinu bi mogli da prime najranije za godinu danu, kako navodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.