Izrael isplatio Palestinskoj upravi dug od preko milijardu dolara

Izrael je isplatio Palestinskoj upravi dug od preko milijardu dolara, objavio je danas na Tviteru palestinski ministar za civilne poslove Husein al Šeik nekoliko nedelja posle obnove saradnje izmedju dve strane.

Kako je navedeno, Vlada Izraela je isplatila sve što duguje Palestinskoj upravi, tačno 3.768 milijardi šekela (1,15 milijardi dolara, 950 miliona evra).

Palestinski ministar je aludirao na poreze i carine koje jevrejska država ubira u ime Palestinske uprave.

Taj novac nije isplaćivan od prekida saradnje u maju.

Početkom ove nedelje jedan neimenovani izraelski zvaničnik rekao je Frans presu da je „bezbednosni kabinet odobrio transfer novca Palestinskoj upravi“, ali nije pominjao koju sumu.

Palestinski premijer Mohamed Štajeh rekao je u ponedeljak da Palestinci imaju pravo na taj novac koji bi trebalo da podstakne palestinsku ekonomiju jer se suočila s ozbiljnom krizom budžeta.

Palestinska uprava je morala da smanji plate javnih službenika jer je bila lišena transfera novca od poreza u vreme usporavanja ekonomije zbog pandemije korona virusa.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u maju odobrio okončanje bezbednosne saradnje s Izraelom zbog izraelskog plana, koji je sada supendovan, o aneksiji delova Zapadne obale teritorije, okupirane u ratu 1967. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.