U trendu

Izrael kupio ruske vakcine Siriji da bi osigurao povratak svoje državljanke

Izrael je navodno pristao da kupi Siriji ruske vakcine Sputnjik V protiv korona virusa u zamenu za vraćanje jedne Izraelke koja je prešla na sirijsku teritoriju početkom februara i tamo držana u zatočeništvu, objavio je arapski list Ašark al Avsat.

Žena se juče preko Moskve vratila u svoju zemlju, navode izraelski mediji.

Kako danas piše arapski list koji se izdaje u Londonu, Izrael je vakcine platio preko milion dolara u okviru dogovora o razmeni zatvorenika sa Sirijom, ali se ne pominje o kojoj količini se radi.

Izraelski mediji su ove nedelje više puta izveštavali da postoji nepoznati deo dogovora o razmeni, a objavljivanje detalja je zabranio vojni cenzor.

Ašark al Avsat je javio da su „obavešteni izvori“ u Izraelu potvrdili postojanje „tajne odredbe“ ugovora.

Izraelski mediji navode da je vraćena 25-godišnja Izraelka živela u naselju ultraortodoksnih Jevreja na okupiranoj Zapadnoj obali i da je imala „lične probleme“.

Ona je 2. februara prešla granicu u podnožju planine Hermon na mestu gde se kroz graničnu ogradu može lako proći.

Izraelka tečno govori arapski, ali nije obelodanjeno kako je znala gde može da predje granicu.

Kada je to učinila ušla je u selo Kader u kojem žive Druzi i tamo uhvaćena pod sumnjom da je špijun. Medjutim, ubrzo se pokazalo da to nije slučaj.

Damask je obavestio Moskvu o tom slučaju i Moskva je prenela informaciju Izraelu pa se pregovaralo o njenom vraćanju.

Izrael je prema pisanju izraelskih medija oslobodio jednu Sirijku, bezbednosnu zatvorenicu i dvojicu pastira da obezbedi povratak Izraelke.

Pojedini izraelski mediji objavili su da je Izraelka ranije pokušala dva puta da udje u pojas Gaze kojim vlada islamski Hamas na jugu i jednom u Jordan i da je to odraz njenog protivljenja utraortodoksnoj porodici u kojoj živi. Sva tri puta ju je uhvatila vojska ili policija.

Poslanik u izraelskom parlamentu, Knestu, Ahmed Tibi je povodom kontroverze o tajnom delu ugovora na svom Tviter nalogu podsetio da je prošle nedelje zahtevao da Izrael dozvoli isporuku hiljada doza vakcina u pojas Gaze i da se obezbede vakcine za Palestince na Zapadnoj obali iz velikih izraelskih zaliha, jer je odgovoran je za palestinske teritorije kao okupaciona sila.

„Zar je bilo potrebno da čekamo da jevrejska žena predje u Gazu da bi (Palestinci) dobili vakcinu“, napisao je Tibi, koga kao političara ne obavezuju instrukcije vojnog cenzora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.