U trendu

Izrael se priprema da evakuiše svoje gradjane sa kruzera u Japanu

Izrael se priprema da evakuiše svoje gradjane sa kruzera u karantinu Dajmond princes u saradnji sa vlastima Japana, saopštilo je danas izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Kako je navedeno nekoliko osiguravajućih kompanija je zakupilo avion.

Zamenik izraelskog ministra zdravlja Itamar Groto i ambasadorka Izraela u Japanu Jafa Ben-Ari razgovarali su u Tokiju o evakuaciji sa japanskim zdravstvenim zvaničnicima, a ministar je dao instrukcije Medicinskom centru Šeba u Tel Hašomeru da se pripreme da prime Izraelce u karantin.

Kod troje Izraelaca na brodu koji je usidren u luci Jokohama kraj Tokija dijagnostikovan je korona virus.

Oni su hospitalizovani u Japanu i imaju blage simptome bolesti od koje je već umrlo 1.776 ljudi, najviše njih u Kini.

Na brodu je ukupno je 15 Izraelaca, a troje njih koji su hospitalizovani ostaće u Japanu dok testovi na virus ne budu negativni, izjavio je profesor Groto za izraelske medije.

Japanski zvaničnici su u medjuvremenu potvrdili da je još 99 ljudi zaraženo novim virusom na brodu i da se broj obolelih popeo na 454, prenose izraelski mediji izveštaje agencija.

Dva aviona prevezla su 340 Amerikanaca sa tog kruzera iz Japana kasno u nedelju, a Stejt department je kasnije objavio da je za 14 evakuisanih potvrdjeno testovima da su imali virus pre nego što su se ukrcali u avion.

Oni su prebačeni u SAD jer su bili izolovani od drugih putnika u avionu.

Nije medjutim jasno da li je tih 14 uključeno u 99 novih slučajeva koje je danas objavio Japan.

Australija, Kanada, Hong Kong i Italija planiraju da organizuju slične letove za svoje gradjane.

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je juče da Izraelci koji se vrate iz Tajlanda, Hong Konga i Makaua moraju biti u karantinu kod kuće dve nedelje zbog zabrinutosti od širenja novog virusa poznatog kao KOVID 19.

Ranije su samo oni koji dolaze iz Kine bili u takvoj izolaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.