U trendu

Izrael zabranio okupljanja više od 100 ljudi, gradjani zamoljeni da se ne grle, ne ljube i ne …

Izrael je ograničio okupljanja u zatvorenom prostoru na 100 ljudi u okviru striktnih mera da se spreči širenje koronavirusa u toj zemlji, objavio je večeras premijer Benjamin Netanjahu.

Zabrana se odnosi na molitve u sinagogama i venčanja, objasnio je generalni direktor Ministarstva zdravlja Moše Bar Siman-Tov.

Škole će za sada ostati otvorene ali se mogu očekivati izmene u visokoškolskim ustanovama i predavanja preko interneta, prenose izraelski mediji.

„Mi tražimo da, ako nema potrebe za konferencijama, nema potrebe za dogadjajima, da ih ne bude i ne idite na njih. Mi smo usred pandemije, globalne kuge. Kašljite u maramicu. Nisu vam potrebne maske“, rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare.

On je apelovao na Izraelce i da izmene ponašanje i svakodnevnu rutinu, jer im se svidja da se grle, rukuju i ljube i da to ne rade i da peru ruke.

Uz to je pohvalio ograničenja koja su do sada uvedena, tvrdeći da je jevrejska država u boljoj poziciji da se bavi virusom od drugih zemalja koje nisu uvele tako stroge mere.

Javni transport se nastavlja kao što je uobičajeno, radna mesta se ne zatvaraju ali gde je moguće zaposleni neka rade od kuće, rekao je generalni direktor Ministarstva zdravlja.

Nove mere su objavljene nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila zarazu koronavirusom globalnom pandemijom.

U Izraelu je za sada zabeleženo 97 slučajeva zaraze, uključujući mnoge koji su se nedavno vratili iz inostranstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.