Izrael: Zaključavanje i vakcinacija za izlazak iz epidemije

JERUSALIM – Izraelski zvaničnici se nadaju da bi današnje najnovije „zaključavanje“ moglo biti i poslednje i da će uz ubrzanu vakcinaciju koju je naložio premijer Benjamin Netanjahu, zemlja uspeti da izađe iz epidemije korona virusa do marta.

Ukoliko ove mere daju pozitivne rezultate to bi moglo da pomogne da premijer Netanjahu ponovo bude izabran nakon pogrešnih koraka i zamerki na račun njegove politike u koje spadaju preuranjeno ukidanje prvog „zaključavanja“ i proglašenje „pobede“, nedosledna pooštravanja restriktivnih mera i slabašna ekonomska pomoć, preneo je Rojters.

Imajući u vidu da je vakcinisanje u Izraelu otpočelo nedelju dana pre nego u EU, izraelski centralizovani zdravstveni sistem dnevno vakciniše oko 70 hiljada ljudi, ali premijer Netanjahu želi da se do sledećeg vikenda ta brojka poveća više od dva puta, na 150 hiljada, pa se najavljuje otvaranje ambulanti za vakcinaciju koje će raditi neprekidno 24 sata.

Ovakvim tempom, do kraja januara 2021. godine bi se vakcinisala polovina 9-milionskog stanovništva Izraela.

„Čim završimo s tom fazom, u roku od 30 dana možemo da se oslobodimo korona virusa, da otvorimo ekonomiju i da učinimo ono što ni jedna zemlja neće moći“, poručio je Netanjahu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.