Izraelci izlaze na birališta, četvrti put za dve godine

TEL AVIV – U Izraelu su jutros počeli četvrti parlamentrani izbori za dve godine, koji se smatraju svojevrsnim referendumom o vladavini premijera Benjamina Netanjahua.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će se voditi izjednjačena borba između pristalica dugogodišnjeg premijera i onih koji žele “bilo koga osim Bibija”, prenosi AP.

S obzirom na to da je biračko telo iscrpljno nizom predizbornih kampanja i pandemijom korona virusa, kandidati su ovogodišnj kampanju završili serijom televizijskih intervjua i pojavljivajem u tržnim centrima in a tržnicama na otvorenom.
Netaniahu se predstavio kao globalni državnik, kvalifikovan da zemlju vodi kroz mnoge bezbednosne i diplomatske izazove.

U Centar svoje kampanje on je stavio uspešnu izraelsku kampanju vakcinacije protiv korona virusa i podsetio na prošlogodišnje diplomatske sporazume sa četiri arapske države.

Protivnici optužuju Netaniahua da je se veći deo prošle godine mešao u upravljanje pandemijom ističući da sprovede mere zaključavanja među ultra-ortodoksnim Jevrejima, koji su njegovi politički saveznici.

Navode i da Netaniahu nije sposoban da vlada u trenutku kada mu se sudi zbog višestrukih optužbi za korupciju, koje on odbacuje i naziva ih “lovom na veštice”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.