Izraelci koji su prisustvovali konferenciji AIPAK-a moraju u karantin

Svi Izraelci koji su prisustvovali konferenciji Američko izraelskog komiteta za javne poslove-AIPAK prošle sedmice u Vašingtonu moraju momentalno da odu u kućni karantin, izjavio je večeras portparol izraelskog Ministarstva zdravlja, preneo je izraelski Džeruzalem post.

Pre ovog obaveštenja najmanje dva Njujorčanina koji su prisustvovali skupu koji je održan od 28. februara do 2. marta, testirani su pozitivno na korona virus, potvrdio je u petak taj proizraelski lobi.

Odeljenje za zdravlje u Vašingtonu je kasnije saopštilo da „nema identifikovanog rizika za učesnike koferencije u ovom trenutku“.

To saopštenje je zasnovano na istrazi pomenutog odeljenja u saradnji sa Odeljenjem za zdravlje Njujorka.

„Svi prisutni i javnost se pozivaju da slede savete o prevenciji, kao što je (savet) da ostanu kod kuće ako su bolesni i pozovu lekara ako imaju simptome. Mi saradjujemo sa rukovodstvom AIPAK-a kako bi informisali one koji su prisustvovali o svakom novom razvoju dogadjaja“, navodi se u saopštenju.

Konferenciji je prisustvovalo oko 18.000 ljudi, uključujući nekolicinu svetskih lidera, desetine članova Kongresa, zvaničnika administracije SAD visokog nivoa, a glavni govornik je bio potpredsednik SAD Majk Pens.

Pensa je predsednik SAD Donald Tramp zadužio za odgovor na zarazu korna virusom i njemu je na konferenciji za novinare u petak postavljeno pitanje o dve osobe koje su pozitivne na taj virus i da li ga brine da je virus sad u Vašingtonu.

AIPAK je u petak objavio saopštenje da je ta organizacija u stalnom kontaktu sa odeljenjima za zdravlje i da je konsultovan specijalista za zarazne bolesti Edvard Septimus.

Proizraelska organizacija je pozvala sve učesnike konferencije da slede uputstva Centra za kontrolu oboljenja i prevenciju (CDC) i da se konsultuju sa svojim lekarima ako se osećaju bolesnim ili imaju pitanja.

Izraelski mediji nisu objavili koliko je Izraelaca prisustvovalo skupu AIPAK-a, niti je taj proizraelski lobi odgovorio na pitanje o broju prisutnih gradjana Izraela.

U medjuvremenu je premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao da se radi o pandemiji, ozbiljnijoj od svake zaraze u poslednjem veku.

Jedan izraelski zvaničnik nagovestio je mogućnost uvodjenja ograničenja na neke letove iz SAD u Izrael.
Virusom su za sada zaražena 22 Izraelca, a oko 80.000 je u samoizolaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.