Izrealska vlada najavljuje popuštanje mera za privredu

JERUSALIM – Izrealska Vlada najavljuje popuštanje restriktivnih mera za trgovinske radnje i otvaranje hotela i vežbaonica za građane koji su primili obe doze vakcine ili su stekli imunitet nakon preležanog kovida-19.

S obzirom na to da je skoro 43 odsto građana Izraela primilo najmanje prvu dozu vakcine, vlada planira postupno ublažavanje restriktivnih mera koje su uvedene 27. decembra prošle godine.

Tržnim centrima, pijacama, knjižarama i muzejima od nedelje će biti dozvoljeno da rade, najavljeno je iz kabineta premijera Benjamina Netenijahua, prenosi Rojters.

Svim građanima koji poseduju tzv. zelenu propusnicu, potvrdu da su stekli imunitet na kovid-19 koja se objavljuje na jednoj aplikaciji ministarstva zdravlja Izraela, imaće pristup slobodnim aktivnostima npr. u teratanama i moći će da borave u hotelima.

U Izraelu je potpuno imunizovano skoro 30 odsto od ukupno devet miliona stanovnika sa dve doze vakcina kompanija Fajzer/Bajontek, što je preduslov da se započne sa ublažavanjem restriktivnih mera.

Od početka pandemije u Izraelu je potvrđeno 730.293 zaraženih korona virusom i 5.414 smrtnih slučajeva kovid pacijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.