U trendu

J. Koreja: 500.000 učenika polagalo prijemni usred pandemije

SEUL – U Južnoj Koreji je registrovan najveći dnevni skok u broju zaraženih od korona virusa od početka pandemije, dok su stotine hiljada učenika sa maskama pohrlile u škole kako bi prisustvovali današnjem prijemnom ispitu za viskoškolske obrazovne ustavove.

Oko 509.000 učenika polagalo je ispit na 1.395 lokacija širom zemlje, preneo je AP.

Godišnji ispit, koji se zove „Suneung“ ili test školskih sposobnosti, ključan je u Južnoj Koreji u kojoj su ljudi opsednuti obrazovanjem, gde karijere, društveni položaj, pa čak i izgledi za brak u velikoj meri zavise od toga koji se univerzitet pohađa.

Učenicima je bila izmerena temperatura pre ulaska u učionice, a oni sa temperaturom poslati su u odvojene prostore za testiranje.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je 68 zaraženih učenika i 105 onih koji se nalaze u samokarantinu polagalo višesatni test u izolaciji

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti navela je da je drugi dan zaredom registrovano preko 3.000 slučajeva zaraženih od kovid-19, tačnije 3.292 novih slučajeva.

Agencija je saopštila da je 29 pacijenata preminulo u posljednja 24 čaca, čime je broj umrlih porastao na 3.187, dok se 506 osoba nalazi u teškom ili kritičnom stanju.

Da bi smanjile buku, transportne vlasti su privremeno zaustavile sletanje i poletanje aviona na aerodromima tokom dela testa koji se sluša na engleskom jeziku.

U vladinim i privatnim kompanijama zaposleni su došli kasnije, a berza je otvarena sat vremena kasnije kako bi se rasčistili putevi za one koji polažu testove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar