J. Koreja odobrila vakcinu AstraZeneka za starije od 65

SEUL – Južna Koreja odobrila je upotrebu vakcine protiv korona virusa AstraZeneke za ljude od 65 godina i starije, kako bi pojačali imunizaciju nakon što su nova istraživanja pokazala efikasnost te vakcine.

Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) prvobitno je isključila vakcinaciju starijih osoba vakcinama koje su razvili britansko-švedska kompanija AstraZeneka i Oksfordski univerzitet, pozivajući se na nedovoljne kliničke podatke.

KDCA je navela da će kampanja imunizacije sada omogućiti upotrebu proizvoda AstraZeneke za sve odrasle osobe, uključujući zdravstvene radnike i pacijente u ustanovama za dugotrajnu njegu koji su među prioritetima, prenosi Jonhap.

Nezavisni odbor Ministarstva zdravstva ranije je preporučio da se vakcina AstraZeneke odobri za starije ljude, nakon što je nekoliko evropskih zemalja poništilo odluke o režimu s dve doze.
Odluka o ukidanju starosne granice bazira se na podacima objavljenim u Engleskoj i Škotskoj.

Britanske zdravstvene vlasti objavile su da je vakcina više od 80 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija zbog kovida-19 kod starijih od 80 godina nakon jedne doze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.