J. Koreja privremeno obustavlja AstraZeneku kod mlađih od 60

SEUL – Južna Koreja je saopštila danas da će privremeno obustaviti imunizaciju osoba mlađih od 60 godina vakcinom AstraZeneke protiv kovid-19 u iščekivanju analize Evropske agencije za lekove (EMA), dok je odobrila vakcinu kompanije Džonson i Džonson u pokušaju da ubrza vakcinaciju građana.

EMA treba danas da objavi rezultate analiza da li su pojedini slučajevi pojave krvnih ugrušaka kod odraslih osoba možda povezane sa vakcinom AstraZeneke protiv korona virusa, preneo je Rojters.

AstraZeneka je ranije saopštila da su njene studije otkrile da ne postoji veći rizik od pojave ugrušaka zbog vakcine u trenutku kada je širom sveta dato na miliona doza te vakcine.

Svetska zdravstvena organizacija i EMA su navele da su koristi od vakcine AstraZeneka veće od rizika.

Južnokorejsko Ministarstvo o bezbednosti hrane i lekova saopštilo je danas da je dalo konačno odobrenje kompaniji Džonson i Džonson, nakon što je komisija stručnjaka zaključila da je vakcina koja se daje u jednoj dozi sigurna i efikasna.

Vakcina Džonsona i Džonsona je treća vakcina koja je autorizovana u Južnoj Koreji, pored Fajzer-BioNTekove i AstraZenekine, koje se daju u dve doze.

Vlasti nastoje ubrzaje nacionalnu vakcinaciju uprkos globalnoj nestašici vakcina zabrinuti da bi zemlju mogao da pogodi četvrti talas infekcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.