J. Koreja produžila radno vreme objekata izvan prestonice

SEUL – Južna Koreja je ublažila mere karantina za preko pola miliona restorana i drugih preduzeća izvan prestonice omogućavajući im da rade jedan sat duže, usled javnih kritika zbog strogih restrikcija protiv pandemije.

Preduzeća izvan Seula će sada moći da budu otvorena do deset sati uveče umesto do devet, dok će restrikcije u prestonici i dalje ostati na snazi, prenosi Rojters.

Mere se odnose na oko 580.000 kafića, restorana, teretana i karaoke barova.

Seul ima preko 70 odsto svih slučajeva zaraze korona virusom, a rizik od prenošenja virusa i dalje postoji, ističu zvaničnici.

Nakon masovnog testiranja i praćenja kontakata tokom ranijih talasa pandemije u kojima nisu uvođene drastične mere karantina, vlasti Južne Koreje su sada uvele rigorozne mere fizičkog distanciranja na koje su se žalili brojni vlasnici restorana i kafića. Vlasnici teretana otvorili su svoje objekte u znak protesta protiv mera.

Vlasti su postojeće restrikcije produžile do 14. februara, u susret lunarnoj Novoj godini, kada na desetine miliona građana putuje širom zemlje radi porodičnih okupljanja.

Nadležni su na građane apelovali da ostanu kod kuće za vreme praznika, kada će na snazi ostati zabrana privatnih okupljanja više od četvoro ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.