U trendu

Janša: Epidemija u Sloveniji biće pobeđena do leta

LJUBLJANA – Slovenački premijer Janez Janša najavio je danas da će u Sloveniji epidemija kovida-19 biti „obuzdana“ za nekoliko nedelja i dodao da smatra kako je na bolest imuno već oko 40 posto stanovništva.

„Praktično je već 800.000 ljudi zaštićeno ili vakcinisanjem ili tako što su preboleli infekciju, što nam uliva optimizam da ćemo do leta pobediti epidemiju i opet početi da živimo normalno“, poručio je Janša putem Tvitera, dodajući da je uslov za to da se svi i dalje pridržavaju restriktivnih mera.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, 32,3 odsto populacije Slovenije je dobilo prvu dozu vakcine protiv korona virusa, a 17 odsto i drugu dozu, a zaštićenima smatraju i oni koji su infekciju preboleli u prethodnih šest meseci.

Slovenija se trenutno nalazi u „žutoj“ fazi epidemije, dok se službeno procenjuje da bi krajem ovog ili početkom sledećeg meseca mogla da uđe u „zelenu“ fazu s manje od 300 novih slučajeva dnevno, kada bi došlo do novog popuštanja mera.

Vlada je danas objavila da je u prethodna 24 sata zabeleženo 497 novozaraženih, a broj hospitalizovanih je prvi put nakon više meseci pao na manje od 400.

U bolnicama su trenutno 383 kovid pacijenta, od kojih 113 na intenzivnoj nezi, pa neke bolnice počinju da ukidaju kovid odeljenja i pojačavaju zaustavljene zdravstvene programe.

U izveštaju vlade od danas se dodaje da je umrlo šest pacijenata, a iz bolnica su otpuštene 52 osobe na kućnu negu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.