U trendu

Jansa i DZonson o bilateralnim odnosima i regionalnim temama

LONDON – Premijer Slovenije Janez Janša sastao se u Londonu tokom radne posete Velikoj Britaniji s britanskim premijerom Borisom DŽonsonom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i nizu regionalnih i međunarodnih tema.

Kako je saopšteno iz britanske vlade, DŽonson i Janša razgovarali su o bilateralnim odnosima dveju zemalja u poslednjih 30 godina, uključujući i trgovinska pitanja, ali i rad na spoljnopolitičkim pitanjima, koja su od zajedničkog interesa.

Između ostalog, dvojica premijera „složili su se da je potrebno podsticati stabilnost i prosperitet celog Zapadnog Balkana“, navedeno je u saopštenju britanske vlade, prenosi agencija Hina.

Slovenija u ovom trenutku predsedava Savetom Evropske unije, a jedan od njenih prioriteta je brža evropska integracija zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog iz geopolitičkih razloga zbog opasnosti sve većeg uticaja „trećih“ aktera u regiji.

A sledeće nedelje, kako se navodi, Slovenija organizuje i neformalni samit EU-Zapadni Balkan.

Janša i DŽonson razgovarali su i o borbi protiv korona virusa, kao i važnosti što šireg obima vakcinisanja zbog otvaranja ekonomija, a složili su se i o važnosti suzbijanja dezinformacija koje se u kampanji vakcinacije pojavljuju.

Britanski premijer u razgovoru sa kolegom iz Slovenije izneo je i „duboku zabrinutost“ britanske vlade u vezi sa protokolom za Severnu Irsku, te „uticaja koji to ima na ljude i zajednice u Severnoj Irskoj“.

Zatim je DŽonson „naglasio potrebu da se EU angažuje na pronalaženju održivog rešenja“ tog osetljivog problema koji postoji između Londona i Brisela.

Predmet razgovora, između ostalog bio je i niz spoljnopolitičkih pitanja, uključujući „važnost stabilnosti u Indo-pacifičkoj regiji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.