Japan: Broj preminulih od kovid19 prešao 3.000

TOKIO – Broj preminulih osoba od korona virusa u Japanu premašio je danas 3.000, a širenje kovida 19 je izazvalo strah da bi dalji rast obolelih mogao da prenapregne zdravstveni sistem.

Broj preminulih u decembru prešao je 800, a u novembru je taj broj iznosio 382, dok je najcrnji dan zabeležen prošle nedelje, kada je umrlo 53 pacijenta, prenela je agencija Kjodo.

Japan je u ponedeljak prešao brojku od 200.000 zaraženih od početka pandemije, a najviše zabeleženih smrtnih slučajeva je u Tokiju, Hokaidu, Saitami, Čibi, Kanagavi, Aićiju, Osaki i Hjogu, koji imaju mnogo stanovnika.

Iz tih gradova dolazi i 80 odsto smrtnih slučajeva.

Porast broja slučajeva sa teškom kliničkom slikom među starijom populacijom glavni je razlog za zabrinutost u Japanu, dodaje Kjodo.

Ljudi stariji od 60 godina čine 25 puta veću brojku inficiranih nego osobe u tridesetim godinama.

„Širenje virusa je dovelo do povećanja hospitalizacija i to su ozbiljni slučajevi, rekao je Takadzi Vakita, šef nacionalnog instituta za infektivne bolesti.

Gradska vlast Tokija je danas potvrdila 563 novih slučajeva korona virusa i upozorila da je pritisak na zdravstveni sistem na najvišem nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.