Japan: Istraživanja pokazala, domaća putovanja šire virus

TOKIO – Istraživanja u Japanu pokazala su veću učestalost simptoma kovid-19 među ljudima koji su učestvovali u kampanji za domaća putovanja „Go To Travel“ koju je promovisala vlada i sugerišu da ona doprinose širenju virusa.

Prema preliminarnom izveštaju istraživanja na osnovu internet ankete u kojoj je učestvovalo 25.000 ljudi, visoku tmperaturu prijavilo je 4,8 odsto učesnika u kampanji u poređenju sa 3,7 odsto onih koji nisu putovali.

Učesnici vladine kampanje imali su i veće stope bolova u grlu, kašlja, glavobolje i gubitka osećaja ukusa ili mirisa, prenosi Rojters.

Zaključak prema autorima istraživanja, istraživača sa medicinskih fakulteta u Tokiju i Kaliforniji, jeste i da ova kampanja podstiče ljude sa većim rizikom od zaražavanja korona virusom na putovanja što dovodi do porasta broja obolelih i širenja zaraze iz većih gradova na sela.

Ovo istraživanje neće obradovati japanskog premijera Jošihidea Sugua koji je branio kampanju domaćih putovanja kao način da se zaustavi propadanje malih preduzeća u sektoru ugostiteljstva usled manjka gostiju izazvanog strahom od korona virusa.

Japan trenutno prolazi kroz i treći talas kovid-19, s novim slučajevima koji dostižu rekordne brojke. Uprkos tome, ova država je bolje prebrodila pandemiju od većine vodećih ekonomija u svetu, sa više od 165.000 obolelih i 2.417 smrtnih slučajeva, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.